NATO seli u novi stožer u Bruxellesu

NATO seli u novi stožer u Bruxellesu

Foto: Gulliver Getty

OSOBLJE NATO-a, diplomati i vojnici 29 država članica preselit će se u novi stožer Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu 19. ožujka 2018., rekla je glasnogovornica saveza agenciji France Presse.

"Taj proces trajat će 12 tjedana i u tom razdoblju će bivše sjedište koje datira iz 1960-ih funkcionirati kako bi osiguralo nastavak aktivnosti", precizirala je glasnogovornica Oana Lungescu.

Novi stožer bi u potpunosti trebao biti u funkciji sredinom lipnja, na vrijeme za summit čelnika Saveza 11. i 12. srpnja u Bruxellesu, drugi za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Futuristička zgrada

Ukupno će 4000 osoba biti smješteno u toj zgradi, u kojoj sada radi 300 osoba koje nadziru premještaj. Novo sjedište je futuristička zgrada s osam dugih krila i trebala bi predstavljati prekrižene prste dviju ruka. Njezina arhitektura trebala li ocrtavati jedinstvo zemalja najmoćnijeg vojnog saveza na svijetu koji okuplja 29 zemalja Europe i sjeverne Amerike.

Zgrada se nalazi preko puta sadašnjeg sjedišta, djelomično sačinjenog od montažnih zgrada na brzinu izgrađenih 1967. nakon što je NATO morao hitno napustiti Pariz nakon povlačenja Francuske iz njegovih vojnih struktura.

Tijekom polaganja kamena temeljca u prosincu 2010. premještaj je bio najavljen za 2015. Ali na gradilištu je došlo do kašnjenja, što je izazvalo oko 300 milijuna eura dodatnih troškova koje su preuzele države članice. Jedan diplomatski izvor naveo je da konačna cijena novog sjedišta prelazi 1,2 milijarde eura.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara