NATO-ov glavni tajnik osudio sirijske nasumične zračne napade

NATO-ov glavni tajnik osudio sirijske nasumične zračne napade
Foto: Epa

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "nasumične zračne udare sirijskog režima i njegova ruskog saveznika" u pokrajini Idlibu, a Sjedinjene Države su pozvale Siriju i Rusiju da zaustave svoju "gnusnu ofenzivu" u kojoj je jučer poginulo najmanje 33 turska vojnika.

Stoltenberg je u četvrtak navečer razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, čija je zemlja članica NATO-a, rekla je glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza. 

"Stoltenberg je osudio nastavak nasumičnih zračnih udara sirijskog režima i njegova ruskog saveznika u pokrajini Idlibu i pozvao ih da zaustave svoju ofenzivu, da poštuju međunarodno pravo i podupru napore Ujedinjenih naroda za mirno rješenje", rekla je glasnogovornica Oana Lungescu.

"Podupiremo Tursku, našeg partnera u NATO-u”

"Pozvao je sve strane na deeskalaciju te opasne situacije i da poduzmu sve kako se ne bi dodatno pogoršala užasna humanitarna situacija na tom području", dodala je.

"Podupiremo Tursku, našeg partnera u NATO-u, i nastavljamo pozivati na trenutačni prekid te gnusne ofenzive Asadova režima, Rusije i snaga koje podupire Iran", navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

UN: Rizik od eskalacije raste iz sata u sat

Ako se ništa ne poduzme, rizik od eskalacije "rast će iz sata u sat" na sjeveroistoku Sirije, gdje je u četvrtak, tvrdi Ankara, najmanje 33 turska vojnika poginulo u zračnim udarima sirijskog režima i njegova ruskog saveznika, upozorio je glasnogovornik UN-a.

"Glavni tajnik (Antonio Guterres) opetuje svoj poziv na trenutačni prekid vatre i izražava svoju krajnju zabrinutost zbog posljedica koje vojna eskalacija može imati za civilno stanovništvo" u pokrajini Idlibu, rekao je u priopćenju Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a.

"Izostane li brza reakcija, rizik od eskalacije rast će iz sata u sat", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara