Navijački neredi prerasli u diplomatski skandal - Picula otkazao posjet Crnoj Gori

Navijački neredi prerasli u diplomatski skandal - Picula otkazao posjet Crnoj Gori

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula otkazao je svoj predviđeni posjet Republici Crnoj Gori zbog sinoćnjeg napada na Veleposlanstvo RH u Beogradu.

"U ovim okolnostima nije se mogao ostvariti predviđeni posjet ministra Picule Crnoj Gori", izjavila je Natalija Bukovec glasnogovornica MVP-a.

Picula je 16. i 17. lipnja trebao službeno posjetiti Crnu Goru. Novi datum posjeta hrvatskog šefa diplomacije bit će utvrđen naknadno.

Zgrada Veleposlanstva RH u Beogradu u nedjelju navečer bila je poprište izgreda i napada izgrednika. Oko dvije tisuće osoba okupilo se ispred zgrade, izvikujući pogrdne parole.

Izgrednici su porazbijali stakla na zgradi te skinuli zastavu RH i na isto mjesto postavili zastavu SiCG.

Zbog svega što se događalo u Beogradu, u Ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu odmah je pozvan veleposlanik Srbije i Crne Gore u RH Milan Simurdić kojemu je uručena oštra prosvjedna nota, uz zahtjev da se o nemilim događajima dadu točne informacije, provede istraga i nadoknadi šteta.

Veleposlaniku Simurdiću ukazano je na to da ovakav težak incident nikako nije primjeren razini dosegnutih međusobnih odnosa i da pokazuje da u Srbiji i Crnoj Gori još uvijek nasilno djeluju oni koji ne žele potpunu normalizaciju međusobnih odnosa, kaže se u priopćenju MVP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprika crnogorskog ministra i beogradske gradonačelnice

Crnogorski ministar vanjskih poslova Dragiša Burzan noćas je nazvao ministra Piculu i izrazio svoje zgražanje događajima u Beogradu.

U današnjem priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore navodi se ocjena kako napad na Veleposlanstvo i oskrnavljenje državnih simbola Republike Hrvatske predstavlja grubo kršenje obaveza koje zemlja domaćin ima prema odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

"Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore izražava svoje duboko žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja i zahtijeva od nadležnih organa Republike Srbije da utvrdi odgovornost onih koji su bili dužni to preduhitriti i spriječiti ovakav razvoj, kao i da otkriju inspiratore i počinitelje te ih privedu pravdi", kaže se u priopćenju.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Goran Svilanović još uvijek se nije očitovao o incidentu. Navodno su u Piculinom ministarstvu jako iznenađeni Svilanovićevom šutnjom.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu primilo je u ponedjeljak pisanu ispriku beogradske gradonačelnice Radmile Hrustanović zbog sinoćnjeg napada na Veleposlanstvo.

"Po tko zna koji put vidjeli smo da sportska pobjeda može biti poraz za one koji u njoj ostanu bez dostojanstva, pristojnosti, poštovanja i naravno samopoštovanja", stoji u pismu beogradske gradonačelnice koja je izrazila svoju uvjerenost da će počinitelji, kako u Beogradu, tako i u Kranju, biti primjereno kažnjeni te da sport mora biti iznad svega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara