"Ne, Europa nije ujedinjena. Mađarska i Poljska bježe u Putinovo naručje"

"Ne, Europa nije ujedinjena. Mađarska i Poljska bježe u Putinovo naručje"

Foto: FAH

DOPISNIK portala CNN Matt Qvortrup u nedavnom članku iznosi mišljenje o europskim stavovima prema integraciji i Brexitu. U nastavku prenosimo dijelove njegovog članka.

"U rano proljeće ove godine naširoko se pretpostavljalo da bi Marine Le Pen mogla postati predsjednica Francuske, da će Geert Wilders postati vođom najveće stranke u Nizozemskoj i, najvažnije, da bi proeuropska njemačka kancelarka Angela Merkel mogla izgubiti moć. Čak i nakon poraza, smatralo se da će britanska premijerka Theresa May osigurati većinu u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, dogodilo se upravo suprotno.

Najednom se dogodio skok u europskoj potpori integraciji. Političari otvoreno govore o većoj integraciji Europske unije, jača potpora EU-u, a riječi iz preambule Rimskog ugovora ne izgledaju više zastarjelo. No, čini se da je ta povećana potpora integraciji EU-a svojstvena samo šest prvih članica Europske ekonomske zajednice (Njemačkoj, Francuskoj, Beneluxu i Italiji), dok je u ostatku EU-a stanje poprilično drugačije".

Druga strana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je Brexit, britansko napuštanje EU-a, povijesni događaj, u drugim dijelovima Europe događaju se jednako značajna zbivanja. Poprilično iznenađuje da se u Mađarskoj i Poljskoj sve više prihvaćaju neliberalne politike i u obzir uzimaju autoritarne i nacionalističke ideje koje su, u najboljem slučaju, vrlo različite od ideala ljudskih prava i pluralističke demokracije koji su izloženi u Rimskom ugovoru.

Uistinu je neobično da te zemlje, koje su tek nedavno pobjegle od komunizma, podupiru ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je izjavio kako je "pad Sovjetskog saveza najveća katastrofa 20. stoljeća".

Budućnost nakon Brexita

"Druge europske zemlje pripadaju negdje između. Irci se priklanjaju prvoj šestorki, dok su Danci skeptični u vezi s daljnjom integracijom, a Grčka je priča za sebe. Stoga, sada kad Velika Britanija službeno započinje s postupcima odvajanja, Europska unija s kojom se Theresa May suočava s druge strane stola daleko je od ujedinjene.

Zbog različitih stavova država članica, a uz vrlo jasan stav britanske vlade, rezultati pregovora u vezi s Brexitom vrlo su nepredvidljivi - a budućnost EU-a vrlo je nesigurna", zaključuje Qvortrup.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara