Ne funkcionira strategija djelovanja "Policije u zajednici"

PRILIKOM jučerašnje pljačke poslovnice FINA-e u Oroslavju, strategija djelovanja "Policija u zajednici" koju je u listopadu prošle godine promovirao Ministar unutrašnjih poslova Šime Lučin doslovno je pala u vodu.

Naime ta srategija predviđa suradnju građana kao i medija s policijom u zajedničkoj prevenciji kao i otkrivanju krimalnih djela.

U točki 7. strategije "Policija u zajednici" koja određuje učinkovitost policije u starom modelu kao mjera učinkovitosti stoji : "Brzina reagiranja na incidente i kažnjiva djela" dok u novom : "Suradnja policije s gradanima, ostalim javnim službama i institucijama".

Međutim, jučer je policija zakazala u oba modela.

Na mjesto pljačke prvi su stigli novinari, nakon pola sata stigla je temeljna policija, koja osigurava mjesto događaja da bi se zatim tek nakon sat vremena pojavila i kriminalistička policija.

Za to vrijeme novinari su već ispitali svjedoke i doznali sve važne podatke koji policiji mogu pomoći u otkrivanju počinitelja. Paradoksalna situacija je da se kriminalistička policija prilikom dolaska prvo obratila novinarima s pitanjem " Što se dogodilo" i tako doznala sve relevatne podatke o počiniteljima i samim događajima.

I nakon toga policija prekida svaku suradnju s novinarima, dajući im neistinite informacije i ne dopuštajući im ponovni pristup svjedocima.

Kao kruna svega, policija novinara Večernjeg lista i lokalne radio postaje Donja Stubica Mladena Kukasa koja vjestima pokriva područje pljačke, zautavlja i pretresa iako ga osobno poznaju i time ga zadržava da na lokalnoj postaji što prije objavi podatke o traženom autu i izgledu počinitelja.

Tim postupkom policija je onemogučila pomoć građana koji bi možda ranije primjetili traženu Lanciu, a možda i kretanje počinitelja.

Danas, 24 sata nakon pljačke policija i dalje ostaje pri službenom stavu kako je pljačka izvršena kratkim oružjem usprkos izjavama svjedoka koji su vidjeli dugo oružje i negiraju činjenicu kako su pljačkaši prilikom ulaska bacanjem kamena zastrašili službenice.

Isto tako PU Krapinsko - zagorska tvrdi da je iznos opljačkanog novca 150.000 kuna, dok PU Zagrebačka daje podatak o 160.000 kuna.

Kako ovo nije izdvojen slučaj nego pravilo policijskog ponašanja prema novinarima, postavlja se pitanje dokle će se policija odnositi prema novinarima s poštovanjem dok su im i potrebni, a kao prema lešinarima kad traže informaciju kako bi obavili svoj posao kako treba i pravovremeno obavijestiti javnost?

                                                                 Piše: Zoran Žukina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara