Ne izusti ime "Vatreni" bez da platiš tantijeme!

JOSIP PRUDEUS, književnik koji je zaštitio ime "Vatreni" koje se godinama kao sinonim koristi za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, odustao je od borbe za pravdu s hrvatskim kompanijama te je svoja prava prenio na Braniteljsku zadrugu Žumberačko gorje.

Budući da je riječ "Vatreni" pravno zaštićena u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, ona i sve njene izvedenice neće se moći koristiti bez posebnih ugovora i suglasnosti s Braniteljskom zadrugom.

Kontaktirali smo predsjednika Braniteljske zadruge Žumberačko Gorje, Luku Bakića, koji kaže kako sada očekuje da sve tvrtke koje bi u svojim reklamama koristili ime Vatreni kontaktiraju njih kako bi se dogovorili oko uvjeta. Bakić kaže kako nema namjeru nekoga tužiti te vjeruje da će se uspjeti dogovoriti. Trenutno nemaju nikakvu tarifu za korištenje imena, a iznos će ovisiti o svakoj zainteresiranoj skupini posebno. Po Bakićevim riječima trenutno su u pregovorima s nekoliko tvrtki te očekuje da će prve ugovore potpisati već u sljedećih nekoliko tjedana.

Tvrtke bi uz ispriku jednostavno odustale od imena "Vatreni" samo kako ne bi ništa platile

Josip Prudeus je imao problem - kad bi upozorio tvrtke da je ime "Vatreni" zaštićeno, one bi ga jednostavno izbacivale i koristile "nogometna reprezentacija" ili nešto slično, samo kako ne bi ništa platiti.

Tako je nedavno Grand Auto, hrvatski zastupnik Forda, izbacio "Vatrene" iz oglasa za Ford Fiestu, samo kako ne bi Prudeusu morao platiti 15.000 kuna. Grand auto je u oglasu poručivao kako se "Navijačima Vatrenih" nudi "vatrena ponuda", a nakon promjene kažu: "Ponosni sponzor hrvatske nogometne reprezentacije za vjerne navijače pripremio je posebnu ponudu". Tako su i sve ostale tvrtke jednostavno uz ispriku odustajale od imena "Vatreni."

Prudeus je sada prava, koja vrijede do 2017. godine, prenio na Braniteljsku zadrugu sa čijim čelnikom Lukom Bakićem je dugogodišnji prijatelj. Bakić ne može vjerovati da se tvrtke nisu mogle dogovoriti s Prudeusom te vjeruje kako će oni imati puno više uspjeha.

D.M.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara