"Ne može se reći da je Račan operiran, ali primarijus Družijanić valjda zna bolje"

"Ne može se reći da je Račan operiran, ali primarijus Družijanić valjda zna bolje"

U SREDIŠNJEM Dnevniku HTV-a objavljeno je kako je predsjednik SDP-a Ivica Račan tijekom današnjeg dana bio podvrgnut operativnom zahvatu. No, i neki tiskani mediji bombastično javljaju kako je Račan danas bio nenajavljeno operiran.

Iako u priopćenju SDP-ovog ureda za odnose s javnošću jasno piše: "...Ivici Račanu je u toku dana uspješno završena procedura GAMA-KNIFE u području glave. Riječ je o ciljanom zračenju koje uništava elemente tumora na ograničenom području...", urednici Danko Družijanić i Renato Kunić osjećali su se slobodni interpretirati to kao operativni zahvat i prenijeti isto milijunskom gledateljstvu.  Na internet stranicama HTV-a također piše: "Ivici Račanu na zagrebačkom je Rebru uspješno obavljen zahvat gama-nožem..." što čitatelji mogu dvojako shvatiti.

Iako se taj zahvat može nazvati operacijom, ali laserskom operacijom, radi se zapravo o zračenju.

Glasnogovornica SDP-ovog ureda za odnose s javnošću, Gordana Grbić, komentirajući napise u medijima rekla je da se radi o običnoj gluposti.

"Mi smo u priopćenju jasno istaknuli da se radi o zračenju. Gama-knife je laserska zraka koja djeluje kao nož, ali tu se ne radi o operaciji kakvom je ljudi smatraju, nema narkoze niti bilo čega sličnog, i zato se ne može reći da je Ivica Račan operiran. ...Ali primarijus Družijanić valjda zna bolje.  Još uvijek pokušavamo intervenirati da se ta dezinformacija makne s HRT-ove internet stranice" - rekla je Gordana Grbić za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako smo zvali pet minuta nakon završetka "Dnevnika", u Informativnom programu HTV-a javila nam se tajnica rekavši da su urednici već otišli tako da do njihovog komentara nismo mogli večeras doći.

Kako stoji na stranicama KBC-a Zagreb Leksell Gamma Knife uređaj je s pomoću kojeg se u odabranim mozgovnim područjima liječe tumori ili druge promjene. To nije nož u uobičajenom smislu riječi i liječnik njime ne zarezuje glavu. Umjesto toga, uređaj koristi radioaktivne zrake koje se vrlo precizno usmjeravaju u područje mozga koje je potrebno ozračiti. Postupak je jednostavan i bezbolan jer se ne režu koža i druga tkiva kao pri uobičajenim neurokirurškim zahvatima.

Učinci zahvata očitovat će se s vremenom. Svrha zahvata radioaktivnim zrakama jest spriječiti rast tumora ili drugih promjena, što znači da će učinci biti vidljivi tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci.

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara