"Ne postoje nikakvi dokazi da je hrvatska Vlada Srbima prijetila genocidom"

DRUGOG dana suđenja trojici umirovljenih generala HV-a obrana generala Ante Gotovine iznosi svoju uvodnu riječ kojom pokušava demantirati jučer iznesene teze Haškog tužiteljstva.

> "Generali su znali za ratne zločine u Oluji"

> "Suđenje Gotovini je prilika da se rasvijetli američka uloga u Oluji"

> Dokaz Gotovinine obrane: Snimka srpske vježbe evakuacije civila

Na početku drugog dana suđenja predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie pozdravio je trojicu generala i njihove odvjetnike te sve ostale prisutne, nakon čega je dao riječ odvjetnicima generala Gotovine.

Izlaganje je otvorio američki odvjetnik Gregory Kehoe koji je odmah na početku izrazio čuđenje tezama koje je jučer iznijelo Tužiteljstvo. Kehoe je također rekao kako mu nije jasno na koji je način Tužiteljstvo došlo do zaključaka iznesenih u uvodnoj riječi.

Potom je nastavio s pojašnjenjem kako je optužba jučer iznijela dio transkripta u kojem tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman predlaže propagandno i lažno pozivanje hrvatskih Srba na ostanak u Hrvatskoj, a da pri tom uopće nije spomenulo Tuđmanove izričite zapovijedi o zabrani prekomjerne upotrebe vojne sile. Rekao je i kako nije postojao nikakav plan niti je provođena ikakva planirana deportacija srpskog stanovništva.

Kehoe je također ocijenio "zanimljivim" podatak kako Tužiteljstvo uopće nije spomenulo izvješće člana međunarodne promatračke misije u Kninu koji je naveo kako u operaciji Oluja nije bilo prekomjernog granatiranja grada, na što mu je sudac Orie rekao kako to nije posebno " jer je Sud upoznat s dotičnim izvješćem.

Odvjetnik je nakon toga rekao kako je general Ante Gotovina, kao zapovjednik u operaciji Oluja koja je stvorila preduvjete za potpisivanje Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH, jedan od najzaslužnijih za završetak rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Orie tražio više poštovanja prema Haškom sudu

Potom je Kehoe nekoliko minuta iznosio povijest oružanog sukoba u Hrvatskoj što je popratio isječcima iz BBC-ovog dokumentarnog serijala "Dva sata od Londona" u kojem je prikazan niz događaja koji su obilježili ratne godine u Hrvatskoj uključujući rušenje Vukovara.

Sudac Orie je Kehoeu ozbiljno prigovorio zbog prikazanog višeminutnog video isječka iz BBC-ovog dokumentarca rekavši mu kako ne zna u kojoj se mjeri radi o novinarskom uratku, a u kojoj o relevantnim činjenicama koje služe obrani optuženog generala Gotovine. Kehoe je na to rekao kako mu je namjera bila ukazati na nesrazmjer uništavanja u Vukovaru i Kninu.

Također je rekao kako je prikazivanjem isječka obrana htjela upozoriti na događaje koji su prethodili operaciji Oluja te ukazati na okolnosti pod kojima je operacija vođena. Orie je na to rekao kako je sudskom vijeću povijest sukoba u bivšoj Jugoslaviji dobro poznata te kako bi se obrana trebala fokusirati na činjenice vezane uz optužnicu.

Kehoe je Orieovu opasku uzeo na znanje nakon čega je Sudu iznio nekoliko podataka o vojnoj karijeri generala Gotovine koji je prije ulaska u Hrvatsku vojsku služio u Legiji stranaca.

Orie je nakon nekoliko minuta Kehoeu prigovorio kako je "25 puta spomenuo ime generala Gotovine" i pri tome se isto toliko puta nepristojno "okrenuo leđima Sudu". Zatim je zatražio "malo poštovanja", te dozvolio nastavak izlaganja.

Obrana želi ukazati na razliku u zapovjednoj odgovornosti

U nastavku izlaganja Kehoe je rekao kako je Ante Gotovina inzistirao na tome da vojnici pod njegovim zapovjedništvom prođu etičku i moralnu poduku o ratnom pravu, te je od svojih vojnika tražio apsolutno poštivanje ženevskih konvencija ratovanja.

Zatim je prezentirao dva video isječka na kojima se pojavljuju Milan Martić i Ratko Mladić, a iz kojih je vidljivo kako je tadašnje civilno rukovodstvo RS Krajine svjesno i namjerno odbacilo mirovni plan poznatiji pod nazivom Z4, te kako je glavni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, namjeravao vojno poduprijeti vodstvo pobunjenih hrvatskih Srba.

Rekao je kako su srpske snage namjeravale zauzeti bihaćku enklavu i na taj način ponoviti pokolj koji je nekoliko tjedana prije doživjelo stanovništvo srebreničke enklave, ali i Goražda i Žepe.

Kehoe je također citirao izvadak iz autobiografije bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona koji je u svojoj knjizi naveo kako je samo snažan vojni poraz mogao pobunjene Srbe natjerati na potpisivanje mirovnog sporazuma. Clinton je također naveo kako je podupirao plan Hrvatske da vojnim putem oslobodi okupirani teritorij.

U zaključku svoga izlaganja Kehoe je rekao kako je general Gotovina "čovjek koji je doveo do prekretnice" koja je 1995. omogućila preduvjete za potpisivanje Daytonskog sporazuma, te ponovio kako je Gotovina čovjek koji je zaslužan za završetak rata.

Orie je nakon toga namjeravao riječ dati odvjetniku Luki Mišetiću koji je rekao kako će mu za izlaganje trebati dosta vremena te je predložio da prije njegovog izlaganja Sud odredi stanku. Orie je to prihvatio, ali je ponovno zamjerio Kehoeu na tematici njegovog izlaganja rekavši kako mu nije jasno što je obrana htjela dokazati prezentirajući povijest i druge okolnosti sukoba u Hrvatskoj.

Kehoe je zatim rekao kako Gotovinina obrana želi Sudu jasno ukazati na odgovornost koju je general imao kao operativni zapovjednik u Oluji i razliku u odgovornosti koju je imao u odnosu na " nekog funkcionalnog vojnog guvernera, zaduženog za sigurnost na terenu".

Martićeva strahovlada nad Srbima

Luka Mišetić je rekao kako optužba nema niti jednog dokaza da je general Gotovina počinitelj zločina za koje ga se optužuje te dodao kako Tužiteljstvo cijelo vrijeme od Suda traži da krši teoriju logike. Također je rekao kako je predsjednik Tuđman na Brijunima govorio o nanošenju snažnog udaraca Srbima, ali vojnicima, a ne civilima.

Mišetić je također rekao kako je prije 14 mjeseci, tijekom sudskog postupka protiv Milana Martića, optužba iznijela niz činjenica vezanih uz Martićevu strahovladu koja je hrvatskim Srbima ulijevala strah od hrvatskih vlasti, čime je pokušao demantirati tezu o planiranom progonu i zastrašivanju Srba od strane hrvatske vlasti.

U nastavku izlaganja predočio je izvatke iz govora bivšeg američkog veleposlanika Petera Galbraitha, te snimku vježbe evakuacije stanovništva koju je nekoliko tjedana uoči Oluje provela srpska vojska, sa ciljem dokazivanja teze da su vlasti pobunjenih Srba unaprijed planirale masovno iseljavanje stanovništva ukoliko dođe do hrvatske vojne intervencije.

Mišetić je citirao i izvadak iz transkripta razgovora Franje Tuđmana s vojnim zapovjednicima kojima je sugerirao da smanje upotrebu artiljerijskog streljiva, te je tražio djelovanje manjih postrojbi u dubini neprijateljskog teritorija. Ovakav Tuđmanov naputak, prema Mišetiću, jasno svjedoči o namjerama državnog rukovodstva da se razaranje i ljudske žrtve smanje na najmanju moguću mjeru.

Također je rekao kako su uoči operacije Oluja izdana jasne zapovijedi o poštivanju ženevskih konvencija te kako je tijekom Oluje za provođenje sigurnosnih zadaća zapovijed bila izdana Vojnoj policiji odnosno njenom tadašnjem zapovjedniku generalu Mati Laušiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su sva državna tijela uključujući MUP, MORH i vojno zapovjedništvo, učinili sve da se spriječi prekomjerno uništavanje ili ubijanje ljudi, te kako Tužiteljstvo nije iznijelo niti jedan dokaz o prijetnjama hrvatske Vlade genocidom nad Srbima.

Lažne tvrdnje o prekomjernom granatiranju

Mišetić se osvrnuo i na jučerašnju tvrdnju Tužiteljstva kako je Gotovina odgovoran za prekomjerno granatiranje, te je rekao kako je optužba "mudro prešutjela" činjenice o ciljevima koje je hrvatska artiljerija namjeravala gađati kao i o ciljevima koji su uistinu pogođeni. Dodao je kako bi podatak da je tijekom Oluje bilo prekomjernog granatiranja sigurno bio zabilježen od strane UN-ovih promatrača, ali takva zabilješka ipak ne postoji.

Mišetić je rekao kako su tvrdnje o prekomjernom granatiranju potpuno lažne, a nastale su kao produkt lažnih izvješća srpskih vlasti koje su napad hrvatskih postrojbi lažno prikazivale kao odmazdu nad srpskim civilnim stanovništvom.

Dodao je kako su vojni promatrači UN-a i sami proveli istragu o navodima o prekomjernom granatiranju te su zaključili kako su srpske tvrdnje bile lažne.

Odvjetnik Mišetić je također govorio o Steinaru Hjertnesu koji je tijekom Oluje bio zapovjednik UN-ovih snaga u "sektoru Jug". Rekao je kako je Hjertnesa Tužiteljstvo namjeravalo angažirati kao neposrednog svjedoka prekomjernog granatiranja, ali je Hjertnes u svom iskazu kazao kako prekomjernog granatiranja nije bilo, te kako su hrvatske snage gađale samo vojne ciljeve. Zbog toga ga je Haško tužiteljstvo povuklo s liste svjedoka, pojasnio je Mišetić.

Govoreći o zapovijedi da se artiljerijskim oružjima gađaju Drniš, Knin, Obrovac i Benkovac, Mišetić je rekao kako obrana ima dokumente za svaki od navedenih gradova te kako će te dokumente prezentirati tijekom dokaznog postupka. Dokumenti dokazuju da su planirani i gađani isključivo vojni ciljevi, a ne civilni objekti.

Nakon njegovog izlaganja određena je druga polusatna stanka, a nastavak je zakazan za 12.35 sati.

Snimke kao dokazi Gotovinine nevinosti

Nakon stanke Mišetić je najavio izvođenje dokaza koji će demantirati teze o planiranom progonu Srba što je potkrijepio snimkom iz dokumentarne emisije "Pad Krajine" u kojoj su sugovornici govorili o planiranoj liniji povlačenja prema Kninu pa kroz Otrić prema Srbu i Lapcu.

Na snimci su se tako mogle vidjeti izjave lokalnih Srba koji su, prisjećajući se događaja iz ljeta 1995., kazali kako je tadašnji vojni zapovjednik Mile Mrkšić rekao kako nije dovoljno da se srpski narod povuče do Srba i Lapca, nego mora, uz pratnju vojske, ići "preko granice" prema (Bosanskom) Petrovcu i Banja Luci.

Mišetić je također prezentirao video snimku predsjednika udruge Veritas Save Štrpca, koji je 1995. gostovao na televiziji bosanskih Srba, gdje je rekao da krajiški Srbi "ne smiju niti ne žele živjeti s Hrvatima". Tvrdnju da Srbi ne smiju živjeti s Hrvatima zbog "ustaškog pokolja Srba u II. Svjetskom ratu" Štrbac je prezentirao predstavnicima međunarodne zajednice kojima ipak nije rekao da hrvatski Srbi ne žele živjeti s Hrvatima.

Nakon toga puštena je snimka sastanka vojnih zapovjednika 6. kolovoza 1995. u Kninu gdje je general Ante Gotovina žestokim riječima "oprao" zapovjednike i kolege generale zbog sporosti oko uspostave civilne vlasti i uvođenja reda u Kninu.

Pored te poznate snimke obrana je prezentirala i nekoliko snimki emitiranih početkom kolovoza 1995. na hrvatskoj nacionalnoj televiziji (HRT) na kojima se vidi kako je MUP i Ministarstvo pravosuđa uspostavom policijskih postaja i lokalnih sudova nekoliko dana nakon Oluje preuzelo odgovornost za situaciju na terenu oslobođenom u Oluji.

Gotovina nije bio odgovoran

Mišetić je izlaganje nastavio izvođenjem podataka o kretanjima generala Ante Gotovine nakon Oluje, čime je ustvari prezentirao poznatu strategiju obrane kako Gotovina tijekom vremenskog razdoblja na koje se optužnica odnosi nije imao ni formalne ni stvarne ovlasti nad postrojbama koje su se zatekle na terenu po završetku Oluje.

Rekao je kako je obrana svjesna da situacija na terenu nije bila cijelo vrijeme pod kontrolom, te dodao kako za to nije mogao biti odgovoran isključivo general Gotovina koji je, kako je pokazala snimka od 6. kolovoza 1995, pokušao djelovati u smjeru uvođenja reda u Kninu i na kninskom području.

Mišetić je prezentirao izvještaj zapovjednika Vojne policije, generala Mate Laušića, od 16. rujna 1995. kada je Laušić napisao što je sve vojna policija uspjela učiniti na uspostavi reda na oslobođenim područjima, te je rekao kako je iz izvještaja vidljivo da su različite vojne i civilne institucije bile zadužene za red i sigurnost na terenu, a ne general Gotovina.

Također je rekao kako se Gotovina nakon Oluje nalazio u Bosni i Hercegovini gdje je planirao i izvodio operaciju "Južni potez", dok je prije Oluje bio angažiran oko operacije "Maestral".

Uza sve to Gotovina se cijelo vrijeme ponašao u skladu s ratnim pravom, nije odustajao od toga da njegovi podređeni poštuju etičke i moralne norme ratovanja te ženevskih konvencija, zaključio je Mišetić.

Oko 13.45 Mišetić je završio s iznošenjem uvodne riječi obrane, nakon čega je predsjedavajući Alphons Orie rekao kako će saslušanjem svjedoka evidentiranim pod brojem 136, početi dokazni postupak optužbe. Izvođenje dokaza počinje sutra u devet sati u sudnici broj 3.

Tužiteljstvo teško optužilo generale, ali i pokojnog Franju Tuđmana

Haško  tužiteljstvo jučer, prvog dana suđenja, gotovo četiri sata iznosilo uvodnu riječ u kojoj je teško optužilo trojicu generala, ali i tadašnje hrvatsko rukovodstvo s predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu.

Predstavnici Tužiteljstva Alan Tieger i Stefan Waespi iznijeli su nekoliko teza prema kojima su generali dobro znali za ratne zločine počinjene od strane vojnih postrojbi pod njihovim zapovjedništvom, a konkretno general Gotovina optužen je za prekomjerno granatiranje Knina i za zataškavanje i ignoriranje izvješća o ubojstvima srpskih civila pobijenih tijekom i nakon Oluje.

Generale Čermaka i Markača Tužiteljstvo je optužilo da su znali za zločine u Gruborama i okolici Knina, ali nisu ništa učinili da se odgovorne procesuira.

Osim teških optužbi na račun generala Tužiteljstvo je optužilo i tadašnji državni vrh i predsjednika Tuđmana za planirani progon krajiških Srba, sa ciljem dugotrajnog naseljavanja Hrvata u srpske kuće i stanove.

Obranu danas iznosi samo Gotovina

Obrane generala Čermaka i Markača najavile su kako će iznošenje svojih argumenata ostaviti za početak postupka iznošenja obrane, što znači da će njihovi timovi pričekati završetak izlaganja Tužiteljstva koje je za izvođenje svih svojih 134 svjedoka dobilo 209,5 radnih sati.

Live prijenos i tijek suđenja možete pratiti na Indexu.

I.K.
Foto: ICTY

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara