Ne raspada se samo Vlada, raspada se i HDZ

Ne raspada se samo Vlada, raspada se i HDZ

Foto: FAH

VLADIMIR ŠEKS, Damir Krstičević, Miroslav Tuđman, Milijan Brkić, Andrej Plenković, Davor Stier, Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Gordan Jandroković i varaždinski HDZ otvoreno su krenuli u borbu protiv Tomislava Karamarka koji vidi spas svoje potpredsjedničke fotelje opozivom premijera Tihomira Oreškovića, što gotovo sasvim sigurno znači i nove izbore.

HDZ nije jedinstvena stranka

HDZ više nije jedinstvena stranka, a čini se da baš kao i u nedavnom slučaju Ive Sanadera, najistaknutiji članovi te stranke više nisu spremni bespogovorno stati iza leđa svoga vođe Karamarka. Naime, posljednja pobuna istaknutih članova HDZ protiv Karamarka nije puko izražavanje drugačijeg mišljenja, već otvoreni poziv članovima stranke da idu protiv odluka Predsjedništva HDZ-a. No, krenimo redom.

Vrh stranke nije htio priznati da su se nedavno na sastanku Predsjedništva stranke čuli oštri tonovi te ozbiljne kritike na autokratski oblik vladavine Karamarka koji je kao nikad prije pritisnut aferama. Štoviše, HDZ je demantirao bilo kakve priče o "dramatičnoj sjednici".

No, u posljednja tri dana kroz službene izjave i stavove istaknutih HDZ-ovaca jasno je kako se i HDZ nalazi u krizi u kakvoj nije bila još od vremena Ivića Pašalića. 

Ne sudjelujte u rušenju Vlade!

"Radije ću biti s orlovima, nego s licemjerima jer orlovi jedu mrtve, a licemjeri žive!", poručio je Millijan Brkić nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a te je tako pokrenuo lavinu.Andrej Plenković javno je poručio da stranka ne smije biti talac jednog čovjeka. Slijedio ga je veteran te stranke Vladimir Šeks javno poručivši kako je u hrvatskom nacionalnom interesu da Karamarko odstupi iz Vlade.

HDZ-ovci Damir Krstičević i Miroslav Tuđman kao zastupnici HDZ-a odbili su potpisati zahtjev za opozivom premijera Oreškovića. Jutros su objasnili kako su protiv toga jer "Izbori u ovom trenutku nisu dobri".

"Vrlo jasno je ono što danas zapravo želimo reći je stav predsjedništva HDZ-a grada Varaždina, a to je da je po nama jedino rješenje ove krize zapravo ono što su i neki članovi HDZ-a ranije upozorili, a to je da prvi potpredsjednik Vlade gospodin Karamarko podnese ostavku", stajalo je u zahtjevu Varaždinskog HDZ-a.

No, na tome se nije stalo. Pobunili su se i eurozastupnici HDZ-a Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier.

Stranka će tražiti ostavke

"Ne sudjelujte u rušenju Vlade", pozvali su HDZ-ovci. Na njihov apel javno je odgovorio HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković koji je izjavio da bi Klub zastupnika HDZ-a u novonastalim okolnostima trebao preispitati oportunost zahtjeva za opozivom premijera Tihomira Oreškovića ili prepustiti zastupnicima da o tom prijedlogu glasuju po savjesti.

Kako doznajemo, vrh stranke zatražit će od svih onih koji su javno išli protiv Karamarka da podnesu ostavke. Formalni povod bit će statut stranke u kojem stoji da njihovi članovi ne mogu ići protiv donesenih odluka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara