Pokret "15.o." jača u Hrvatskoj: Iduće subote bit ćemo dio ozbiljne, globalne akcije

Pokret "15.o." jača u Hrvatskoj: Iduće subote bit ćemo dio ozbiljne, globalne akcije

Foto: Facebook

"ZAUZMIMO Markov trg! Nijedna vlast ili sila nema nam pravo ograničiti kretanje tim mjestom. Pravdali su se strahom od terorizma. E, pa nismo mi teroristi, mi smo građani. Zabrana okupljanja mora pasti, 15. listopada izlazimo na ulice. Nema lidera, nema vođa".

Ovaj poziv objavljen je večeras na Facebook grupi s više od 30 tisuća članova, koja planira građanski prosvjed 15. listopada.

Istovremeno, zahuktava se i organizacija prosvjeda koji je dio globalne inicijative "15.o."(15th October),  iznikle iz pokreta "Okupirajmo Wall Street". Akcija će se simultano odigrati u stotinama gradova na više kontinenata, a hrvatski aktivisti su u intenzivnom kontaktu s međunarodnim koordinatorima prosvjeda.

Aktivisti 15.o.: Ovo je ozbiljna, globalna priča. Nema mjesta nacionalizmu ili parolama "Ne u EU"

Aktivisti ne žele pojedinačno i imenom istupati u medijima, proglase objavljuju na internetu, a jedan od njih javio se večeras redakciji Indexa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Okupljamo se 15. listopada u 18 sati na Trgu bana Jelačića. Akciju radimo po uzoru na pokret Okupirajmo Wall Street", rekao nam je aktivist.

Što će se u Zagrebu, ali i u svjetskim metropolama odvijati iduće subote još uvijek je teško odgonetnuti. Zasad je poznato da jezgru hrvatske "petnaestice" čine studenti Filozofskog fakulteta, no u akciji će, navode, sudjelovati još niz protagonista s civilne scene.

Riječ je, tvrde, o pomno organiziranoj globalnoj akciji čije su ideje dijelom prezentirane pred Wall Streetom. O nečemu, kažu, što u startu isključuje  nacionalizam, akcije tipa "Ne u EU" ili nešto slično iz hrvatske političke svakodnevice. Ne isključuju da će krenuti put Markovog trga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara