"Nećemo izručiti Dragana ako mu u Hrvatskoj prijeti smrtna kazna"

"Nećemo izručiti Dragana ako mu u Hrvatskoj prijeti smrtna kazna"

GLAVNI australski Državni odvjetnik Phillip Ruddock kazao je kako neće izručiti Dragana Vasiljkovića, osumnjičenog za ratne zločine, ako bi u Hrvatskoj mogao dobiti smrtnu kaznu.

Australska policija u petak rano ujutro u Sidneyu uhitila je 51.-godišnjeg Vasiljkovića, nakon što je Hrvatska poslala zahtjev za njegovim izručenjem.

Kako javlja australski Daily Telegraph, Vasiljkovićev postupak vodit će se u skladu s australskim pravom, a Ruddock je upozorio kako Australia vodi politiku neizručivanja ljudi koji bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu.

"Ovo je pozicija koju zauzimamo u slučajevima izručenja i međusobne pomoći u kriminalnim slučajevima, a sudstvo smatra da se to treba uzeti u obzir." - kazao je Ruddock.

"Ministar bi mogao teoretski izručiti osobu, ali u praksi ne izručujemo osobe koje bi mogle dobiti smrtnu kaznu." - zaključio je australski Državni odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je maksimalna zatvorska kazna 40 godina zatvora, kakvu je nedavno dobio Vlastimir Kihalić, optužen zbog ubojstva supruge i njezine dvije prijateljice.

Podsjetimo, sličan postupak dogodio se i kada je suđenje generalima Ademiju i Norcu, optuženih za ratne zločine u operaciji Medački džep 1993, ustupljeno pravosuđu Republike Hrvatske.

Hrvatska je Vlada tada Haškom sudu garantirala zaštitu svjedoka, pošteno suđenje za optužene i jamstvo da im ne može biti izrečena smrtna kazna.

S.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara