Neke od najvećih svjetskih ekonomija su na rubu recesije, virus izazvao paniku

Neke od najvećih svjetskih ekonomija su na rubu recesije, virus izazvao paniku
Foto: EPA

TRŽIŠTA širom svijeta prethodni tjedan su završila u stanju rastuće panike. Nije teško pronaći razlog: koronavirus se nastavlja širiti i postoje naznake da bi neke od najvećih svjetskih ekonomija mogle upasti u recesiju, kada se efekti uzbune zbog virusa pomiješaju s nekim njihovim prije definiranim slabostima.

Kao treća ekonomija svijeta, Japan je zabilježio pad od 1.6% u posljednjem tromjesečju 2019. godine, pokušavajući apsorbirati efekte lutanja u poreznoj politici kao i posljedice razornog tajfuna. U pitanju je najveći pad u jednom tromjesečju mjeren u odnosu na prethodno tromjesečje, još od 2014. godine.

Njemačkoj se i prije virusa usporavao gospodarski rast

Za najveću europsku ekonomiju, Njemačku, širenje virusa nadovezalo se na usporavanje gospodarstvenog rasta uzrokovano teškoćama kroz koje prolaze tvornice u zemlji. ZEW indeks koji pokazuje ekonomsko raspoloženje u Njemačkoj značajno je opao tijekom veljače, odražavajući strahovanja da virus može ugroziti svjetsku trgovinu.

Ekonomist Banke Amerike Ethan Harris ukazuje na brojne manje ekonomije koje su također pogođene ovim stanjem. Hong Kong se već nalazi u recesiji, a Singapur bi se uskoro mogao naći u sličnoj situaciji. Indonežanski bruto domaći proizvod dostigao je najnižu točku u posljednje tri godine, dok Malezija bilježi najgore brojke na ovom polju u posljednjih deset godina, istaknuo je Harris.

Usporavanje ekonomske aktivnosti zabilježili su i pokretači svjetskog gospodarskog rasta, Kina i Indija, kako pokazuju podaci za posljednje tromjesečje 2019. godine.

Negativan trend, koji bilježe ekonomije širom svijeta, otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije oduprijeti se šoku izazvanom koronavirusom. Harris napominje da je nešto slabija statistika u četvrtom tromjesečju rezultat trgovinskog rata između Amerike i Kine koji je predugo trajao, a koronavirus je samo dodatno pogoršao stvari.

"Globalni igrači na tržištu kapitala su se oporavili nakon smirivanja u trgovinskim odnosima Amerike i Kine, ali kompanije s lancima snabdijevanja koji imaju globalnu pokrivenost ostaju i dalje u vrlo neizvjesnoj situaciji", rekao je Harris.

Ni pozicija Amerike nije tako čvrsta kao što se mislilo. Prema podacima IHS Markita, sektor usluga u Americi doživio je pad tijekom veljače, s podacima koji predstavljaju najlošiji rezultat u proteklih 76 mjeseci, a to je ujedno i prvi pad tijekom posljednje četiri godine.

Trump u posjetu Indiji dok tenzije na polju trgovine ključaju

Predsjednik Amerike Donald Trump otputovao je u državni posjet Indiji, gdje će se susresti s indijskim premijerom Narendrom Modijem.

U međuvremenu, u pozadini se odvija trgovinski rat između SAD-a i jedne od najvažnijih svjetskih ekonomija u nastajanju, navodi CNN.

Naime, prošle godine Trumpova administracija ukinula je Indiji povlašteni status u trgovini s SAD-om, koji je toj zemlji omogućavao izvoz u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara bez carine. Indija je kao odgovor uvela više carinske pristojbe na određene američke izvozne proizvode.

SAD su od tada okupirane postizanjem "primirja" u trgovini s Kinom. Ali nakon "prve faze" sporazuma s Pekingom, konflikt s Indijom možda ponovo dobije pažnju. To bi moglo značiti korak unazad u dogovorima ili prekid komunikacije i veće eskalacije.

Trumpov glavni ekonomski savjetnik, Larry Kudlow, rekao je novinarima u petak da ne očekuje da će se prilikom posjeta mnogo pričati o trgovini: "Mislim da biste mogli vidjeti njegovu otvorenu spremnost pregovarati s Indijom. On i Modi su prijatelji."

Međutim, Trump je i kineskog predsjednika Xi Jinpinga redovno nazivao prijateljem.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara