Afganistanski ministri pronevjerili milijune dolara

Afganistanski ministri pronevjerili milijune dolara

Foto: AFP

NAJMANJE dva afganistanska ministra pronevjerila su milijune dolara državnog novca, tvrdnja je koju je ovog vikenda iznio direktor tamošnjeg ureda za borbu protiv korupcije, i tom optužbom dodatno pojačao pritisak na predsjednika Hamida Karzaija od kojeg zapad očekuje da napravi reda unutar svoje vlade, prenosi Reuters.

Zemlje ulagači kažu kako je korupcija u Afganistanu postala prava epidemija, te kako predstavlja veliku prijetnju pokušajima stabilizacije zemlje prije isteka roka do kojeg krajem 2014. godine strane vojne snage moraju napustiti zemlju i sigurnosnu odgovornost predati u ruke afganistanskih institucija.

Od kada su vojne operacije pod vodstvom SAD-a prije deset godina s vlasti svrgnule talibane u državnu su se blagajnu slile milijarde dolara strane pomoći, no samo je malen dio tog novca uložen u obnovu infrastrukture i razvoj, a nasilje je na najvišoj stopi od 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azizullah Ludin, koji vodi ured za borbu protiv korupcije predao je slučaj uredu glavnog tužitelja, koji će odlučiti hoće li podići optužnicu ili ne. Ludin nije rekao o kojim se ministrima radi, niti je objavio ikakve detaljnije informacije.

Dodao je kako je korupcija naštetila ugledu Afganistana i time dovela do uskraćivanja pomoći toj zemlji i stvorila distancu između naroda i vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara