Šest migranata završilo u bolnici nakon štrajkanja glađu na srpsko-mađarskoj granici

Šest migranata završilo u bolnici nakon štrajkanja glađu na srpsko-mađarskoj granici

Foto: FAH

ŠESTERO migranata prevezeno je u srijedu u bolnicu nakon što im je pozlilo tijekom štrajka glađu na srpsko-mađarskoj granici kod prijelaza Horgoš.

Oni su dio skupine od oko 100 migranata koji treći dan štrajka glađu u znak prosvjeda zbog zatvaranja mađarske granice.

Vojvođanski mediji prenose da oni ne traže "ulaz u Mađarsku", već "prolaz do Zapada".

"Kada se uvjere da neće moći preći u Mađarsku, očekujemo da će ući u azilnu proceduru", kazao je u tome povodu državni tajnik u ministarstvu za rad, upošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

Pružena im je potrebna pomoć

On je za Radio televiziju Srbije naveo da migranti koji štrajkaju glađu na Horgošu imaju potrebnu medicinsku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je mađarska granica hermetički zatvorena, ali da je očigledno da "Balkanska ruta" nije i da je potrebna pomoć zemalja EU-a.

Ivanišević je rekao da će do konca tjedna biti usvojen dokument koji će sadržati "potrebe Srbije u ovoj fazi izbjegličke krize" i da će biti zatraženo od donatora da se uključe u rješavanje toga pitanja.

Stotinjak prosvjednika

Istaknuo je i da je zahvaljujući združenim ophodnjama vojske i policije smanjen broj ilegalnih ulazaka migranata u Srbiju iz Bugarske i Makedonije.

Osim stotinjak njih koji prosvjeduju, u tranzitnoj zoni na srbijansko-mađarskoj granici kod Horgoša je oko 500 migranata, a još ih je nekoliko stotina kod graničnog prijelaza Kelebija, također na sjeveru Vojvodine.

Mađarska državna tijela odobravaju 30 registracija dnevno, pa su neki migranti u improviziranim šatorima ispred granične bodljikave žice više od mjesec dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara