Nema kraja Toyotinim nevoljama - Prijete im deseci građanskih tužbi

Nema kraja Toyotinim nevoljama - Prijete im deseci građanskih tužbi

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva Autoindex


TOYOTINIM problemima nema kraja. Uz seriju tužbi zbog ozljeda pretrpljenih u njihovim automobilima, kompaniji sada prijeti preko 40 zajedničkih tužbi zbog pada prodajne vrijednosti njihovih vozila.

Tužbe su nezadovoljni kupci podnijeli u najmanje 30 američkih saveznih država, a tvrde da je zbog skandala oko opoziva vrijednost njihovih automobila značajno pala, za što je kriva kompanija. Većina tih tužbi podnesena je na saveznim sudovima, a očekuje se da bi sve zajedničke tužbe mogle biti podvedene pod jednu, koja bi u konačnici najvećeg svjetskog proizvođača mogla stajati preko dvije milijarde dolara.

Toyota nije dala komentar.

Prevarili kupce

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbe protiv kompanije brzo su se nagomilale u tjednima otkad je počeo Toyotin najveći opoziv vozila u povijesti, koji je obuhvatio oko 8,5 milijuna vozila s neispravnim papučicama za gas. Jučer je najavljen dodatni opoziv hibridnih vozila, koja imaju problema sa sustavom kočenja.

Premisa za zajedničke tužbe, uglavnom američki fenomen u kojemu se tužitelji sa sličnim ili jednakim zahtjevima udružuju protiv tuženika, počiva na tome da Toyote danas vrijede puno manje nego prije dva tjedna, a Toyota je na taj način prevarila investitore, jer je tvrdila da njihova vozila imaju jednu od najvećih preprodajnih vrijednosti.

Vrijednost pala za 3,5 posto

Velike američke stranice za procjenu vrijednosti automobila, kao Edmonds ili Kelley Blue Book, smanjile su preprodajnu vrijednost Toyotinih vozila i do 3,5 posto, a to bi se moglo povećati i na šest posto.

Toyota nije prva kompanija koja se suočila s ovakvim tužbama. 2008. je Ford morao isplatiti 500 dolara po tužitelju nakon što je opoziv guma prouzročio pad vrijednosti terenca Explorer. Kompaniju je tužilo 800.000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara