Nema opravdanja! Radnika koji nema od čega živjeti ne zanima zašto mu šef ne može isplatiti plaću

Nema opravdanja! Radnika koji nema od čega živjeti ne zanima zašto mu šef ne može isplatiti plaću

Foto: AFP / Ilustracija

KONAČNI prijedlog Kaznenog zakona ne sadrži niti jednu odredbu kojom je kao kažnjivo propisano sprječavanje djelovanja sindikata kao što nije propisano niti kazneno djelo uskrate ili ograničavanja prava na štrajk.

Stoji to u otvorenom pismu upućenom premijerki Jadranki Kosor kojeg potpisuje pet sindikata - Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

"Uskrata prava na osnivanje sindikata propisana je istim prijedlogom Zakona kao kazneno djelo, ali djelovanje sindikata nakon što se isti osnuje ne štiti se niti na koji način", upozoravaju u pismu u kojem se ističe kako smisao postojanja sindikata nije njegovo osnivanje, već njegovo djelovanje, pa tako treba jednako štititi pravo na njegovo osnivanje, kao i djelovanje.

Zaštiti pravo na štrajk!

Isto tako, upozoravaju sindikati, u trenutno važećem Kaznenom zakonu uskrata ili ograničenje prava na štrajk predviđeno je kao kazneno djelo, dok je u novom prijedlogu Zakona bez uvjerljivih argumenata jednostavno izostavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pravo na štrajk te slobodno i neometano djelovanje temeljna su prava sindikata zajamčena ratificiranim Konvencijama Međunarodne organizacije rada. U slučaju izostanka zaštite
navedenih prava, s punim pravom se dovodi u pitanje i ostvarivanje zajamčenog prava na udruživanje, odnosno osnivanje sindikata", stoji u pismu upućenom Kosorici.

Za neisplatu plaća nema opravdanja

Sindikalni središnjicama naročito je neprihvatljiv prijedlog članka kojim se po prvi put kao kazneno djelo propisuje neisplata plaća. Sindikati upozoravaju kako neisplata plaće u posljednjih godina u Hrvatskoj predstavlja ozbiljan problem te su sindikalne središnjice više puta isticale kako je nedvosmislena kaznenopravna sankcija, bez propisivanja bilo kakvih okolnosti koje isključuju kažnjavanje, najjače sredstvo koje pored ostalih radniku stoje na raspolaganju za borbu protiv ove pojave.

"Predlagač mora shvatiti da, iako neisplata plaće predstavlja kršenje ugovorne obveze, ona prevedena na jezik svakodnevice znači ugrožavanje radnikove egzistencije. Radniku je potpuno svejedno je li do neisplate plaće došlo zbog poslodavčeve nemogućnosti naplate svojih potraživanja, zbog isplate dobavljača ili zbog stjecanja protupravne imovinske koristi, jer je posljedica po radnika ista. Radnik ostaje bez plaće, on i njegova obitelj bez sredstava za egzistenciju, a plaća je ono zbog čega radnik radi", upozoravaju sindikati ističući kako prijedlog Zakona opravdava uskratu ovog prava, prebacujući moguću posljedicu neizvjesnih okolnosti tržišnog poslovanja na teret radnika, a za takav postupak, naglašavaju, ne smije biti opravdanja.

Sindikati predlažu da Vlada još jednom razmisli o nužnosti uvođenja kaznene odgovornosti za pokretanje stečajnog postupka te da Zakon stupi na snagu 1. siječnja 2012.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara