Ogroman prosvjed zbog Georgea Floyda u Londonu: "Nema pravde, nema mira"

Ogroman prosvjed zbog Georgea Floyda u Londonu: "Nema pravde, nema mira"
Foto: Hina/EPA

VIŠE desetaka tisuća ljudi okupilo se u srijedu u središtu Londona uzvikujući "nema pravde, nema mira, bez rasističke policije" i "crni životi su važni" kako bi prosvjedovalo protiv rasizma nakon smrti Georgea Floyda u Minneapolisu. 

Floyd je umro u Minneapolisu 25. svibnja nakon što mu je bijeli policajac gotovo devet minuta klečao na vratu.

Njegova je smrt izazvala bijes u politički i rasno podijeljenim Sjedinjenim Državama pet mjeseci prije predsjedničkih izbora i oživjela prosvjede zbog policijskog ubijanja crnaca u Americi. Od tada su se prosvjedi protiv rasizma održali po cijelom svijetu, od Pariza do Nairobija.

U Hyde parku mnogi su prosvjednici nosili maske i bili obučeni u crveno, a uzvikivali su "George Floyd" i "crni životi su važni". Neki prosvjednici su nosili transparente sa sloganima "Ujedinjeno Kraljevstvo nije nevino: manji rasist još je uvijek rasist", "Rasizam je globalno pitanje" i "Ako niste ljutiti, niste obraćali pozornost".

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je rekao da su crni životi vrijedni i podržao je pravo na prosvjede uz poštovanje zakona i socijalne distance.

"Naravno da su crni životi važni i potpuno razumijem ljutnju, tugu koja se osjetila ne samo u Americi nego i po cijelom svijetu, kao i u našoj zemlji", rekao je u parlamentu.

Čelnik britanske policije rekao je da su zaprepašteni načinom na koji je Floyd izgubio život i nasiljem koje je uslijedilo u američkim gradovima, no pozvao je potencijalne prosvjednike u Ujedinjenom Kraljevstvu da surađuju s policijom i podsjetio da su epidemiološke mjere još uvijek na snazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara