Nema više panike: "Svinjska gripa vjerojatno nije ništa opasnija od obične"

Nema više panike: "Svinjska gripa vjerojatno nije ništa opasnija od obične"

SVINJSKA gripa se i dalje širi svijetom. Novi slučajevi zaraze pojavljuju se od Amerike, preko Europe pa sve do Azije. No, američki znanstvenici su objavili kako prijetnja od pandemije i nije tako ozbiljna koliko se činilo, jer virus svinjske gripe vjerojatno nije ništa opasniji od virusa obične gripe te je puno bezopasniji od ptičje gripe kod koje je postotak smrtnosti bio oko 70 posto.

Do sada je potvrđeno kako je upravo od svinjske gripe u Meksiku umrlo 16, a u SAD-u jedna osoba - dijete iz Meksika. Virusom svinjske gripe su zaražene 653 osobe, od čega 397 u Meksiku, 161 u SAD-u, 51 u Kanadi, 13 u Španjolskoj i Velikoj Britaniji, po četiri u Njemačkoj i Novom Zelandu, po dvije u Izraelu i Francuskoj i po jedna u Švicarskoj, Austriji, Južnoj Koreji, Kini, Danskoj i Nizozemskoj. Postoji i nekoliko stotina "sumnjivih" slučajeva.

Broj novozaraženih se svakodnevno smanjuje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako virus svinjske gripe ima mnogo sličnosti s virusom smrtonosne španjolske gripe, čija je pandemija 1918. godine pokosila živote oko 40 milijuna ljudi, prema riječima stručnjaka, nedostaju mu neka od bitnih obilježja zbog kojih je pandemija španjolske gripe bila toliko smrtonosna. Kod svinjske gripe zato ne dolazi do geometrijske progresije, već je se zasad uspijeva držati donekle pod kontrolom pa se tako u Meksiku svakog dana u bolnice javlja sve manji broj novozaraženih.

Ipak, svi smatraju kako je dobro biti "pripremljen na najgore" pa je tako američki predsjednik Barack Obama jučer rekao kako je bolje da je stvar uzeta "za ozbiljno", iako se može dogoditi da svinjska gripa prođe baš poput obične sezonske.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara