Nemiri u skupštini Hong Konga, prodemokratski zastupnici traže ostavku čelnice

Nemiri u skupštini Hong Konga, prodemokratski zastupnici traže ostavku čelnice
Foto: EPA

PRODEMOKRATSKI zastupnici u Hong Kongu pozvali su danas čelnicu Carrie Lam da odstupi tijekom zasjedanja skupštine koje je više puta prekidano jer je nekoliko političara izbačeno iz skupštine.

Bio je to drugi dan kaosa u zakonodavnoj skupštini Hong Konga, dok je Lam pokušala odgovoriti na pitanja o svojoj godišnjoj politici. Odgovore je jučer bila prisiljena dostaviti video-vezom nakon ranijih sličnih nemira.

Previranja u zakonodavnoj vlasti naglašavaju sve jaču političku podjelu u gradu, a ne nazire se kraj često nasilnih protuvladinih prosvjeda koji su pokrenuti zbog protivljenja predloženom zakonu o izručenju, a koji su kasnije prerasli u širok prodemokratski pokret.

"Ima krvi na svojim rukama"

Maskirani napadači jučer su s noževima i čekićima napali vođu jedne od najvećih prodemokratskih skupina u području pod kineskom vladavinom. Skupina za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je vlasti da istraže "zastrašujući napad".

Prodemokratski zastupnici pozivaju na ostavku Carrie Lam jer ima "krvi na svojim rukama".

"Spomenula sam već da ćemo biti ponizni, slušati različita mišljenja i osnovati stručno povjerenstvo kako bismo pronašli izlaz iz trenutne situacije", rekla je Lam zastupnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara