Neposlušne grčke krave izazvale međudržavni incident

Tekst: N.Š.
Foto: Ilustracija

Nedisciplinirane krave izazvale su pravi međudržavni incident. Naime grčke krave lutaju preko bugarske granice i gaze usjeve nekoliko kilometara u unutrašnjosti zbog čega lokalni seljaci spremaju slanje prosvjedne note Europskoj komisiji, javljaju bugarski mediji.

Cijeli problem je nastao jer su nakon ulaska Bugarske u EU maknute sve oznake s granice, uključujući i žicu koja je odvajala dvije zemlje. Stoga životinje slobodno lutaju slabo naseljenim područjima podnožja planina Rodopa. Lokalni farmeri iz sela Shoumnatitsa počeli su skidati oznake s krava kako bi dokazali njihovo grčko podrijetlo.

Pogazile grašak i lubenice, a oštetile i duhan

"Želimo da naši ljudi i stručnjaci znaju imaju dokaz da su ovo grčke krave", rekao je Emil Kyosev, načelnik sela. Pošto žalbe grčkim i bugarskim vlastima nisu urodile plodom, lokalne vlasti u Kirkovu naveliko pripremaju protestnu notu Europskoj komisiji. Seljaci se bune i protiv velikih subvencija koje grčki seljaci dobivaju za svoje krave, a tjednima ne brinu za njih niti znaju gdje one pasu.

"Pogazile su moj grašak i moje lubenice. Ništa nije ostalo. Čak su oštetile i moj duhan", rekao je jedan od oštećenih seljaka Mehmen Ankov. I dok se Hrvatska i Slovenija postižu povijesne sporazume oko granica, ovaj slučaj nam pokazuje kako se nakon ulaska u EU zemlje spore i oko manjih graničnih problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara