Nesložna Europska unija se nada da će Srbija i Kosovo sami riješiti problem

Foto: Arhiva (AFP)

EUROPSKA UNIJA duboko je podijeljena oko pitanja Kosova, posebice zbog toga što je 22 od 27 zemalja priznalo Kosovo pa se upravo zbog nejedinstva službenog Bruxellesa nadaju da će Beograd i Priština sami riješiti svoje probleme.

No, s druge strane gledajući provokacije Srba na teritoriju neovisnog Kosova, kao i jučerašnji poziv na mobilizaciju koju je odaslao kosovski premijer Thaci teško da će se to i dogoditi.

Deutsche Welle podsjeća kako Rumunjska, Slovačka, Španjolska, Cipar i Grčka ne žele priznati Kosovo, a ne postoji dugoročna strategije oko priznanja te zemlje.

"Kod ni jednog drugog vanjskopolitičkog pitanja Europska unija nije više podijeljena i posvađana kao oko pristupa Srbiji i Kosovu", napominje se u analizi DW-a u kojoj se podsjeća da Nijemci, Britanci i Nizozemci želju Srbije za početak pregovora o članstvu u EU prepoznaju kao mogućnost vršenja pritiska na Beograd ne bi li se riješio problem Kosova.

Austrijanci i Slovaci pak žele izaći u susret Srbiji kako se ova vrlo bitna država na Balkanu ne bi ponovno našla u političkoj izolacije, napominje se u njemačkoj analizi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara