Nešto je palo u polje riže u Indiji, vjeruje se da je meteorit

Nešto je palo u polje riže u Indiji, vjeruje se da je meteorit
Screenshot: WION

NEŠTO za što se sumnja da je meteorit veličine nogometne lopte palo je u rižino polje u selo Mahadeva, u indijskoj istočnoj državi Bihar, javlja CNN.

Pretpostavljeni meteorit izložen u muzeju

Pronađena stijena koja je pri padu napravila priličan krater teži gotovo 13 kg, a pokazalo se da ima i svojstva magneta, navedeno je u priopćenju Glavnog državnog ureda. Stijena je sada izložena u muzeju Bihar, ali će uskoro biti prebačena u Znanstveni centar Srikrishna, na analizu koja će potvrditi je li riječ o meteoritu.

Meteoriti mogu izgledati kao obične stijene, ali su često teži i imaju spaljenu vanjštinu koja se može sjajiti, a posjeduju i magnetska svojstva. "Za znanstvenike meteoriti su jako interesantni jer njihovo proučavanje pomaže razumjeti nastanak i evoluciju Sunčeva sustava", naveo je nedavno Steven Ehler iz NASA-ina ureda. 

Udari meteorita o Zemlju

Meteoridi su komadi kometa ili asteroida koji kruže oko Sunca u svemiru. Međutim, meteoridi prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu postaju meteori ili zvijezde padalice. Kada padnu na Zemlju, onda ih zovemo meteoriti.

Meteoriti padaju na Zemlju pa je tako odsjaj jednog meteora viđen nedavno na području iznad Ontarija i Quebeca te se pretpostavlja da su njegovi dijelovi pali na tlo. Na području Urala došlo je do pada većeg broja meteorita 2013. godine. Počinjena je velika materijalna šteta, a u zračnom udaru ozlijeđeno je više od 1000 ljudi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara