Netanyahu očekuje da će, nakon SAD-a, sve zemlje EU-a premjestiti svoja veleposlanstva u Jeruzalem

Netanyahu očekuje da će, nakon SAD-a, sve zemlje EU-a premjestiti svoja veleposlanstva u Jeruzalem

Foto: Hina

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu, koji boravi u posjetu Europskoj uniji, pohvalio je objavu američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice i rekao kako očekuje da će i Europljani slijediti njegov primjer.

"To omogućuje mir jer je priznavanje stvarnosti suština mira, temelj mira", rekao je Netanyahu novinarima nakon što se nakratko susreo s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Netanyahu: Mislim da bismo trebali dati šansu miru

"Sada se poduzimaju napori da američka administracija iznese novi mirovni prijedlog. Mislim da bismo trebali dati šansu miru. Mislim da bismo trebali vidjeti što se predlaže i možemo li unaprijediti taj mir", rekao je.

Uoči sastanka s ministrima vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu, Netanyahu je rekao da će Trumpov potez, koji su osudili Palestinci i europske vlade, pridonijeti miru na Bliskom istoku. On je pozvao Palestince da priznaju Izrael kao židovsku državu i da prihvate da je Jeruzalem njezin glavni grad.

"Vrijeme je da Palestinci priznaju židovsku državu i također priznaju činjenicu da ona ima svoju prijestolnicu. Njezin je naziv Jeruzalem", kazao je Netanyahu.

Vjeruje da će sve EU zemlje premjestiti svoja veleposlanstva u Jeruzalem

"Vjerujem da, iako još nemamo dogovor, da će se to dogoditi u budućnosti. Vjerujem da će sve, ili većina europskih zemalja premjestiti svoja veleposlanstva u Jeruzalem, priznati Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela i snažno se s nama angažirati za sigurnost, napredak i mir", istaknuo je.

Mogherini, koja je poželjela dobrodošlicu Netanyahuu u prvom posjetu EU-u jednog izraelskog premijera u 22 godine, izjavila je da će Unija nastaviti priznavati "međunarodni konsenzus" o Jeruzalemu.

Također je ponovila da se EU zauzima za rješenje dviju država te da je u izraelskom interesu pronaći održivo rješenje svog sukoba s Palestincima. EU će pojačati svoje mirovne napore te će sljedećeg mjeseca u tom smislu održati razgovore s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, rekla je Mogherini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara