Netko sprejem na polarnom medvjedu u Rusiji napisao T-34. Kako će sada loviti?

Netko sprejem na polarnom medvjedu u Rusiji napisao T-34. Kako će sada loviti?
Screenshot: Facebook/Серёга Кавры

NA RUSKIM društvenim mrežama pojavila se snimka polarnog medvjeda na kojem je netko crnim sprejem napisao "T-34". Stručnjaci su upozorili da bi to moglo utjecati na sposobnost ove životinje da se stopi s okolinom pri lovu na hranu.

U tijeku je istraga kako bi se utvrdilo gdje je točno u arktičkoj Rusiji snimljen ovaj video, piše BBC.

Tenk T-34 igrao je važnu ulogu u pobjedi Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Medvjed je vjerojatno prvo bio uspavan

Snimku je na Facebooku objavio Sergej Kavrij, član neprofitne organizacije Svjetski fond za prirodu (WWF), a potom su je podijelili lokalni mediji.

Kavrij je komentirao kako je video podijeljen u WhatsApp grupi za domorodačko stanovništvo Čukotskog autonomnog okruga, koji se nalazi na krajnjem sjeveroistoku Ruske Federacije, a da znanstvenici koji na tom području nadziru divlje životinje ne bi nikad na taj način obilježili medvjeda.

"Ne znam detalje, odnosno u kojoj regiji ili okrugu je snimljen ovaj video. Ako je to napravila vojska, onda se ovdje radi o nekoj vrsti perverznog nepoštovanja povijesti", kazao je Kavrij.

Problemi za medvjeda

Znanstvenik Instituta za biološke probleme sjevera Anatolij Kočnev rekao je da je medvjed vjerojatno bio uspavan prije nego što je zasprejan jer su "slova jednolika i iste veličine".

Dodao je da mogu proći tjedni prije nego što se ispere ova oznaka, što bi moglo stvoriti probleme ovoj životinji koja se oslanja na bjelinu svoga krzna kada lovi plijen na arktičkom snijegu i ledu.

Ruski mediji nagađaju da je ovo možda izvelo lokalno stanovništvo koje je uznemireno zbog porasta broja polarnih medvjeda koji ulaze u zajednice u arktičkoj Rusiji.

U veljači je na otočju Novaja Zemlja proglašeno izvanredno stanje jer su se u gradovima i naseljima pojavili deseci polarnih medvjeda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara