Neusklađenost hitnih službi uzrokovala smrt Velikogoričanina?

JE LI neusklađenost hitnih službi uzrokovala smrt 48-godišnjeg Ivana Modrića iz Velike Gorice koji je za oko pola sata, nakon što je 12. studenog doživio prometnu nesreću, preminuo na cesti? Pitanje je to na koje će kriminalistička istraga morati dati odgovor bude li se htjelo utvrditi je li Modrić možda mogao ostati živ.

Kako piše Jutarnji list, Modrić je te izrazito maglovite večeri 12. studenog doživio tešku prometnu nesreću u kojoj je autom sletio u kanal pokraj lokalne ceste u Lekeniku pored Siska. Nesreća se dogodila oko 17.30 sati, a svega pet minuta kasnije zagrebačka služba Hitne pomoći primila je poziv u pomoć.

Zagrebačka ispostava, koja teritorijalno nije odgovorna za Lekenik, poziv je telefonom uputila Hitnoj pomoći u Velikoj Gorici koja je Zagrebu javila da je Lekenik pod skrbi službe Hitne pomoći u Sisku.

Zagreb je nakon toga nazvao policiju na 92 koja je poziv žurno uputila sisačkoj Hitnoj službi. Sve je to potrajalo dobrih 20-ak minuta, a u 17.51 sisačka Hitna je ponovno primila poziv s upitom zašto još nema pomoći, s obzirom da je poziv bio upućen 15 minuta prije tog poziva.

U tome trenutku ekipa Hitne bila je na putu prema mjestu nesreće, a u 17.58 dežurna službenica u Hitnoj u Sisku primila je još jedan poziv od policije s upitom o razlogu nedolaženja na mjesto nesreće. Cijelo to vrijeme nesretni Ivan Modrić ležao je teško ozljeđen na travnjaku pokraj prometnice pokazujući znakove života.

Nažalost, kombi Hitne pomoći na mjesto nesreće stigao je u 18.09 sati, a svega nekoliko trenutaka kasnije liječnik je mogao jedino konstatirati smrt Ivana Modrića.

Iako po ovoj kronologiji ispada da je Hitna od Siska do mjesta nesreće u Lekeniku (oko 20 km) putovala oko 35 minuta, ravnatelj Doma zdravlja Sisak dr. Zdenko Matijašec rekao je Jutarnjem listu da je vozilo putovalo svega 20-ak minuta te da se kroz mrak i maglu, te gust promet i po lošoj cesti nije moglo brže pojaviti na mjestu nesreće.

Matijašec je rekao da je sisačka Hitna prvi poziv primila tek u 17.51, te da je već u 17.52 medicinski tim bio na cesti prema Lekeniku. Tvrdnju je potkrijepio pokazujući izvješće o događaju i protokol zbivanja toga dana.

Jedan od mogućih razloga zbog kojih je došlo do ovako kompliciranog razvoja događaja jest činjenica da se u Lekeniku preklapaju telefonski signali. Zbog toga je prvi poziv u pomoć otišao okolnim putem prema Zagrebu, te, kako se čini, nije ni došao do Siska.

Bilo kako bilo, obitelji Modrić ostaje žalosna činjenica da je 48-godišnji Ivan te večeri umro, a uzrok bi mogao biti neefikasno prebacivanje nadležnosti između triju službi Hitne pomoći.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara