Neuspjelo ispaljivanje antibalističke rakete Hetz u SAD-u

IZRAEL i Sjedinjene Države u četvrtak su ponovno izveli pokusno ispaljivanje antibalističke rakete HetzArrow, koje je bilo djelomično neuspješno, navelo je izraelsko ministarstvo obrane u priopćenju.

Osmo takvo ispaljivanje izvedeno je iz baze Point Magu Sea Range u Kaliforniji, a riječ je bila o presretanju rakete ispaljene iz zrakoplova, stoji u priopćenju.

Radarski sustav "uspio je primijetiti prijetnju" i raketa Hetz je ispaljena kako bi presrela raketu, "ali neuspješno".

"Ipak, puno zadataka novog testa ispunjeno je i treba analizirati rezulatate", dodaje se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično testiranje Hetza izvedeno je 29. srpnja u Sjedinjenim Državama "radi premalog prostora u Izraelu i iz sigurnosnih razloga" i ono je u potpunosti uspjelo.

Hetz može simultano otkriti svojim radarskim sustavom više raketa i zatim ih presresti. Raketa bi trebala biti obrambena, posebice prema Siriji i Iranu koji razvija plan raketa velikog dometa Chahab-3.

Usavršavanje Hetza ubrzano je prije pokretanja rata u Iraku u ožujku 2003. jer je Izrael strahovao da će biti pogođen kao i tijekom Zaljevskog rata kada je Irak na njega ispalio 39 raketa Scud.

Sjedinjene Države su do 80 posto financirale prvu generaciju Hetza. Od 1991. njezin razvoj podjednako financiraju Amerikanci i Izraelci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara