Nevaljana kandidatska lista Julije Timošenko na ukrajinskim izborima

Nevaljana kandidatska lista Julije Timošenko na ukrajinskim izborima

BIVŠA ukrajinska premijerka i ikona "Narančaste revolucije" Julija Timošenko je danas u Kijevu dovela 1000 pristaša da se ulogore pred sjedištem Središnjeg izbornog povjerenstva i tako prosvjeduju zbog brisanja njenih pristaša s kandidatskih listi za parlamentarne izbore 30. rujna.

Izborno povjerenstvo - za čije članove Timošenko tvrdi da vjerno služe proruskog premijera Viktora Janukoviča - je u subotu uz sedam glasova "za" i sedam suzdržanih donijelo odluku da se kandidature odbiju zbog nevaljanih adresa.

Prema ukrajinskom zakonu, svaki nezavisni kandidat ili lista ima pravo da u slučaju odbijanja do 25. kolovoza povjerenstvu podnese novu listu. Predstavnici Bloka Julije Timošenko (BJT) su, pak, to odbili, odnosno tvrde da će odluku Povjerenstva pokušati oboriti na sudu.

Julija Timošenko, koja u SAD i EU uživa veliki ugled zbog svoje borbenosti i radikalne prozapadne politike, je rekla kako će o "skandalu" izvijestiti europske vlade, a od prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka je zahtijevala da iskoristi svoje ustavne ovlasti kako bi pravodobno reagirao na pokušaj da se spriječi sudjelovanje "najveće političke snage" na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prosvjed BJT-a je reagirao Pjotr Simonenko, predstavnik Komunističke partije Ukrajine, koji tvrdi da su nevaljane kandidature "namjerna provokacija" s ciljem da se cijeli izborni proces proglasi "nelegitimnim", odnosno spriječi održavanje izbora preko predsjednikovog uvođenja izvanrednog stanja.

Izbori, zakazani za 30. rujan su rezultat sporazuma kojim je riješena višetjedna ustavna politička kriza u kojoj su se na jednoj strani našli prozapadni Juščenko i proruski Janukovič, svaki sa svojim pristašama unutar vojske, policije i obavještajnih službi. Kriza, koja je Ukrajinu dovela na rub krvoprolića i moguće podjele na zapadni i istočni dio, je riješena, ali se sumnja da će izbori dovesti do značajne promjene u odnosu političkih snaga.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara