Nevjerojatna izjava novog ministra: Neću dozvoliti da mediji objavljuju moje izjave bez kontrole

Nevjerojatna izjava novog ministra: Neću dozvoliti da mediji objavljuju moje izjave bez kontrole

NOVI HDZ-ov ministar gospodarstva, Darko Horvat, dao je nevjerojatnu izjavu u razgovoru za N1.

Horvat je, podsjetimo, pripadnik desne struje HDZ-a i bivši ministar u vladi Tomislava Oreškovića i Tomislava Karamarka, a po svemu sudeći, njegov odnos prema javnosti, odnosno medijima, nije ništa bolji od Karamarkova.

Horvat je, naime, zamijenio Martinu Dalić nakon što je ona bila prisiljena podnijeti ostavku zbog Afere Hotmail koju je otkrio Index.

Danas je dao intervju za N1 u kojem je mrtav-hladan ustvrdio da neće dozvoliti da mediji objavljuju njegove izjave bez kontrole.

Konkretno, novinar Tihomir Ladišić postavio mu je pitanje vezano uz ideju da bi Hrvatska banka za obnovu i razvoj trebala kreditirati poduzetničke projekte s kamatom do 1 posto, koja je naišla na kritike u jednom dnevnom listu.

Horvatu se ne sviđa objava njegovih izjava "bez bilo kakve kontrole"

Tvrde kako ste kao ministar ograničili mogućnost ili odluku HBOR-u da sam odlučuje o kreditnim stopama za kreditiranje poduzetništva, rekao je novinar ministru Horvatu.

"Ja si više neću dozvoliti luksuz da mediji moje izjave objavljuju bez bilo kakve kontrole ili da ih ja pročitam", rekao je Horvat, pa dodao: "2016. poželjeli smo u privatnom bankarskom sektoru kamatnu stopu za poduzetničke kredite od 3-4 posto i ona se dogodila. Ali da sam ja tada rekao da ćemo imati aranžman po stopi od 0,5 posto kao državna institucija, javnost bi me doživjela čudno. Krajem godine osigurali smo stope od 0,5 do 1,5. Danas se ta stopa nudi i poljoprivrednicima kroz HBOR i HAMAG. Što je tu loše?"

"Interpretacije koje sam čitao ovih dana da HPB i HBOR treba spajati... Ili druge konstrukcije koje su posljedica nepoznavanje sustava. HPB kao komercijalna banka u državnom vlasništvu za hrvatskog poduzetnika treba se usuditi prihvatiti malo više rizika, i u smanjenju kamatne stope i u transparentnosti odobravanja kredita. I HBOR bi mogao sam pružati kreditne aranžmane umjesto da to radi preko komercijalnih banaka. Siguran sam da bi u razlici na kamatnoj stopi mogli imati kamatu od 3 do 3,5 posto. Kad konkurencija dobiva kreditne aranžmane po kamati od 0,5 do 1 posto, u startu ste dobili kamen zavezan za nogu i nemoguće je i startati, a kamoli ulaziti u utakmicu sa stopom od 6 ili 7 posto", dodao je Horvat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara