"Nevjerojatno je da HDZ-ova Vlada nije osigurala dokaze o odgovornosti vukovarske trojke"

ŽALBENO vijeće Haškog suda Šljivančaninu je odobrilo privremeno puštanje na slobodu, do rasprave o žalbi na prvostupanjsku presudu, jer je "90 posto kazne izdržao čekajući presudu". Šljivančaninovi odvjetnici su na temelju toga što je već odslužio četiri i pol godine zatvora, od pet na koliko je osuđen, Sudu predali zahtjev za njegovim oslobađanjem koji se temeljio na njegovom dobrom vladanju u pritvoru i činjenici da je više od dvije trećine svoje kazne već odslužio. Danas je Sud odobrio njihov zahtjev.

> Šljivančanin 1992.: Vukovar smo srušili da dokažemo Ustašama da nam ne mogu naređivati

"Hrvatska politika u potpunosti pogriješila u svom odnosu prema Haagu"

U razgovoru za Index Ivica Pančić, bivši SDP-ov ministar branitelja, ali i Vukovarac, ovu posljednju odluku Haškog suda nazvao je skandaloznom. "Skandalozno! Stvarno ste me zatekli ovom informacijom. Jednostavno sam zatečen", bila je prva reakcija Pančića kojega smo zatekli pa je informaciju prvi put čuo od nas. 

"Činjenica je da je hrvatska politika u potpunosti pogriješila u svom odnosu prema Haagu, i to sada govorim kao Vukovarac. Potpuno smo zanemarili ovu drugu varijantu, a to je suđenje srpskim zločincima. Mi smo se samo orijentirali na ispunjavanje zahtjeva Haškog suda i našu suradnju, a ništa nismo učinili kako bi pomogli osuditi srpske zločince", kaže Pančić.

Ministar branitelja u koalicijskoj vladi kaže da se sada mora postaviti pitanje što je Ivo Sanader radio protekle četiri godine. "Ako je negdje u Hrvatskoj bilo ratnih zločina, onda je to sigurno u Vukovaru. Nevjerojatno je da HDZ-ova Vlada nije osigurala dokaze koji bi dokazali odgovornost vukovarske trojke", konstatirao je Pančić.

"Vlada se na suđenju "vukovarskoj trojci" trebala uključiti kao prijatelj suda"

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za oslikavanje ove odluke nekoliko puta je iskoristila riječ katastrofa.

"Katastrofa! Čim je donesena prvostupanjska presuda bilo je jasno da će se ovakvo nešto dogoditi. A kad je Haški sud donio prvostupanjsku presudu vukovarskoj trojci, onda je HDZ-ova Vlada samo radila političku predstavu jer je i tada već bilo kasno. Vlada se u ovom slučaju trebala uključiti kao prijatelj Suda. U ovom slučaju je to mogla jer je postupak već bio u tijeku, dok u slučaju Gotovine to nije mogla jer postupak još nije bio gotov", kaže Škare-Ožbolt.

Ona, kaže, zna da će sada uslijediti odlučne izjave iz Vlade u kojima obećavaju da će Hrvatska sama suditi Šljivančaninu i Miroslavu Radiću. "To je nemoguće jer se nikome ne smije dva puta suditi za isti zločin", kaže Škare-Ožbolt te dodaje da je nategnuta i ideja predsjednika Mesića koji je rekao da se njima može suditi za neke druge zločine.

"Sada bi ispali pred svijetom presmiješni kada bi ponovno išli suditi ljudima koje je Haag oslobodio. Samo nam bi se smijali", zaključila je Škare Ožbolt.

"Izgleda da je haški tribunal samo čekao da prođu izbori da objavi ovakvu odluku"

Jedini koji je rekao da ga ova odluka nije iznenadila je Pero Kovačević iz HSP-a.

"To mene ne može iznenaditi, jer je ova odluka samo rezultat rada dviju proteklih Vlada. Ova odluka je bila čista neminovnost. Sada se čini da je svrha haškog tribunala  bila skinuti odgovornost s vrha JNA", rekao nam je Pero Kovačević.

Kovačević kaže da izgleda da je haški sud samo čekao da prođu izbori u Hrvatskoj kako bi objavio ovu odluku, isto kao što čeka sa suđenjem generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

I on proziva Vladu Ive Sanadera. "Pisanjem pisama se ništa ne može napraviti, a i ono pitanje prijatelja Suda je tako traljavo pokrenuto da nije čudno da nam nije uspjelo. Sada je jedino rješenje da se pokrene rasprava pred Vijećem sigurnosti UN-a kako bi se produžio rad haškog suda. A to se definitivno mora učiniti jer ne smijemo dozvoliti da ostane ova povijest koju su napisali Carla del Ponte i Savo Štrbac", poručio je Pero  Kovačević.

D. Markas
Foto:AFP
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara