New York Times analizirao manifest republikanaca - svijet se treba ozbiljno zabrinuti

New York Times analizirao manifest republikanaca - svijet se treba ozbiljno zabrinuti

Foto:  Hina

NOVINARI New York Timesa analizirali su novu platformu republikanaca, koji su objavili planove za koje bi šira javnost trebala znati, iako njihovi manifesti dosad nisu zanimali gotovo nikog osim republikanaca i njihovih gorljivih pristaša. Donald Trump je dosad toj stranci pričinio dosta negativnog publiciteta, no nova agenca koju misle progurati radi po tom pitanju dosta bolji posao od Trumpa.

Autori platforme očito su pokušali pomiriti Trumpove radikalne stavove s konzervativnom ortodoksijom, pa su jednostavno odlučili u nju uvesti najesktremnije verzije svake od tih pozicija, piše NYT. Dokument pokazuje koliko je Republikanska stranka vođena esktremistima.

Trumpove antimuslimanske fobije i fantazije o zidu prema meksičkoj granici, zajedno sa svojim protekcionističkim pogledima, niječu dugo držane pozicije stranke. Ništa manje alarmantan nije stav koji odbacuje svaku umjerenost iz današnje stvarnosti stranke.

Na platformi se tako nalaze retrogradne pozicije - od silovanja do pobačaja, zahtjeva da se Biblija uči u javnim srednjim školama, inzitiranje na tome da je religija sudaca bitna za njihov posao, povlačenje ženskih vojnika iz borbe, odbacivanje potrebe za čvršćom kontrolom oružja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negiranje osnovnih ljudskih prava

Tu su i homofobija i negiranje osnovnih ljudskih prava za LGBT i transrodne osobe. Stranka se poziva na prirodan brak i pravo država da same odrede koje WC-e mogu koristiti transrodne osobe i brani trgovce koji ne žele prodavati svoje usluge gej osobama.

Organizacija za zaštitu pravav gejevva Log Capin Republicans tvrdi kako se radi o najvećoj anti LGBT platformi u 162. godine dugoj povijesti stranke.

Ovakva je platforma objavljena tek tri godie nakon što su vođe stranke, šokirani Obaminim reizborom, naručili takozvanu obdukciju Republikanke stranke, iskreno priznavši kako mladi sve više okreću očima na ono što pišu.

Uz Donalda Trumpa, izvješće iz 2012. pretvorilo se u strašno proročanstvo, piše NYT. Stranački dužnosnici koji su nekada govorili o potrebi imigracijske reforme su utišani, a raste Trumpov šovinizam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara