New York Times: Granični spor "spasili" su turizam i ministri zdravstva

Tekst: J.D.
Foto: Delo, Arhiva


ZA RJEŠAVANJE hrvatsko-slovenskog graničnog spora nije odgovorna tiha diplomacija i pritisak europskih zemalja, nego turizam i suradnja dvojice ministara zdravstva, smatra New York Times. Reportaža o rješavanju spora fokusira se na seriju neočekivanih događaja koji su spasili cijeli spor a i hrvatsko pristupanje Europskoj uniji.

"Plan Europske unije za primanjem Hrvatske u članstvo i stabiliziranje Balkana u nedjelju je savladao veliku zapreku, nakon što se hrvatska vlada dogovorila sa slovenskom oko smirivanja graničnog spora", piše New York Times.

Moždani udar kao početak

"Deset mjeseci napetih diplomatskih sukoba završeno je dogovorom po kojemu se Slovenija, koja je već članica EU, obavezala maknuti svoju blokadu hrvatski pristupnih pregovora. Taj događaj ima i veće značenje, zato što je, dok su hrvatski pregovori bili blokirani, šira ambicija EU za stabiliziranjem Balkana također bila zaustavljena", nastavlja se.

Odmrzavanje odnosa koje je dovelo do sporazuma "dobilo je krila nakon događaja tijekom kolovoza, usred turističke sezone, koji je dospio na naslovnice", smatraju u New York Timesu. "Taj je događaj pomogao zaustaviti sve veću polarizaciju raspoloženja  u obje države, koja je rezultat neslaganja oko državnih granica u Piranskom zaljevu".Događaj uključuje slovenskog ministra zdravstva, Boruta Miklavčiča, koji se nakon ronilačkog izleta u Primoštenu počeo osjećati loše i prijavio se u šibensku bolnicu, gdje mu je odmah pružena pomoć zbog blagog moždanog udara.

Miklavčič i Milinović

"Kad se čulo što se dogodilo, Miklavčiča je odmah posjetio njegov hrvatski kolega, a nakon povratka u Sloveniju Miklavčič je javno hvalio hrvatski zdravstveni sustav", piše New York Times.

Times se također poziva na političke analitičare koji su rekli kako je godišnje hodočašće slovenskih turista na "spektakularnu hrvatsku obalu pokazalo Slovencima kako su Hrvati dobri domaćini, a podsjetilo je i Hrvate kako su slovenski turisti bitni za njihovo gospodarstvo".

Nitko ne dobiva

Jedan od ključnih razloga zbog kojih je sve dobro prošlo je činjenica da se slovenskim turistima nje dogodilo ništa loše tijekom godišnjih odmora, smatra Times. Jednako tako, promjena raspoloženja pokazala je kako su obje strane shvatile da kroz neslaganje gube više nego što dobivaju.

"Granični spor datira iz 1991. godine, kad su dvije zemlje proglasile nezavisnost od bivše Jugoslavije, a uglavnom se svodi na Piranski zaljev. Hrvatske traži da pomorska granica bude povučena sredinom zaljeva, a Slovenija, koja ima mnogo kraću obalu od susjeda, strahuje da bi to moglo ugroziti prilaz otvorenom moru njihovim brodovima", opisuje se u tekstu uzrok spora.

Pohvala

Inače, i američki State Department, ministarstvo vanjskih poslova, pohvalio je Hrvatsku i Sloveniju na rješavanju spora. Pohvalio je i Jadranku Kosor i Boruta Pahora zbog jakog vodstva i vizije.

"Sjedinjene Države pozdravljaju današnji dogovor između slovenske i hrvatske vlade. Potičemo obje zemlje na brzu implementaciju dogovora", rekao je glasnogovornik američkog Ministarstva vanjskih poslova Ian Kelly.

"Čestitamo hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i slovenskom premijeru Borutu Pahoru na njihovom snažnom vodstvu i strateškoj viziji kod postizanja sporazuma", dodaje Kelly. State Department smatra kako je riječ o situaciji gdje 'obje strane dobivaju', jer su se poštovali interesi obje strane. Također, u istoj izjavi Kelly zahvaljuje Europskoj komisiji i predsjedništvu EU zbog uloge koju su odigrali u procesu. "SAD već dugo podupiru euroatlantske integracije u regiji i vjeruju kako je ovaj dogovor pozitivan signal za regiju", kaže Kelley.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara