New York Times snimio reportažu iz Srbije: Demokracija je ovdje ugrožena

New York Times snimio reportažu iz Srbije: Demokracija je ovdje ugrožena
Screenshot: The New York Times

POVODOM spektakularnog, ali i prilično neukusnog i na momente urnebesnog dočeka Vladimira Putina u Beogradu, New York Times snimio je zanimljivu reportažu.

>> Čak se i Rusi rugaju Vučiću na ulizivanju Putinu

>> FOTO Srbi ludi za Putinom, mahali mu slikama Vučića, popova, svetaca i četnika

U video reportaži pod naslovom "Srpska demokracija je ugrožena, evo zašto je to bitno", reporter New York Timesa je posjetio Beograd i razgovarao s Putinovim domaćinom, srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ali i s oporbenim političarem Borkom Stefanovićem koji je brutalno napadnut u studenom te s aktivistima koji su nakon tog napada organizirali prosvjede protiv nasilja nad Vučićevim političkim protivnicima, koji se već tjednima održavaju u Beogradu.

"Putin je došao u Srbiju ovog tjedna da podupre jednog od svojih saveznika, predsjednika Aleksandra Vučića, kojeg kritičari optužuju za gušenje demokracije u zemlji", kaže reporter NYT-a uz kadrove svečane povorke građana iz cijele Srbije ulicama Beograda u čast Putinu. 

Doček izgledao "više kao krunidba nego kao državni posjet"

"Gledali smo svečanosti koje su izgledale više kao krunidba nego kao državni posjet", komentira reporter, koji je i sam bio u povorci.

"Ljudi su došli iz cijele zemlje, ali većina je dovedena autobusima. To je pažljivo orkestrirani šou, krcat simbolizmom. U vrijeme kad je autoritarizam u porastu, ovakav posjet sugerira da i Srbija ide u istom smjeru", primjećuje reporter.

O samom Vučiću kaže da je izabran 2017. - na vlasti je od 2014. kada je postao premijer - te da je u zadnje dvije godine nagomilao još moći, ušutkao tisak i potkopao oporbu.

Navodi i incident koji je potaknuo val prosvjeda u Srbiji - napad na Stefanovića u studenom u Beogradu, dok se išao naći s pristašama. Stefanović reporteru prepričava što se dogodilo. "Nokautirali su me s leđa tako da su me udarali... zapravo su me pokušali ubiti jer, dok sam bio u nesvijesti, nastavili su me udarati u glavu. Bilo je mnogo krvi na mojoj košulji, i na press konferenciji pokazao sam okrvavljenu košulju javnosti. Zapravo, ta slika krvave košulje bila je iskra koja je izazvala ovo", kaže Stefanović, dok iza njega prolaze tisuće prosvjednika, već šesti tjedan zaredom.

Novinar: Slijedite li Putinov model? Vučić: Koji model?

"Zato prosvjednici nose natpise 'Stop krvavim košuljama", nadovezuje se reporter, očito upućen u trenutnu situaciju u Srbiji. Nakon toga se sastao i s Vučićem, kojeg je izravno pitao kako odgovara na kritike da, "s obzirom na svoju vezu s Putinom, njegov model primjenjuje tu".

"Koji model?" odgovara Vučić protupitanjem. "Model autoritarnog stila vladavine", kaže mu novinar. "Ako vi tako mislite. Što da vam kažem", kaže Vučić u svom stilu. "Možete mi reći ako mislite da je to netočna analiza", ne da se smesti novinar.

"Mislim da je to netočna analiza. Mislim da mi pripadamo vrlo demokratskom društvu i...", odgovara Putin, zastajući usred rečenice. 

Ekipa NYT-a potom se sastala s Jelenom Anasonović, jednom od organizatorica antivladinih prosvjeda. "Glavni razlog (za prosvjede) je poticanje nasilja od strane naših institucija, one stvaraju tu atmosferu straha", objašnjava Anasonović.

"Jeste li razmišljali o tome da odete (iz Srbije) u nekom trenutku?" pita novinar nju i druge aktiviste. "Da. Definitivno, u nekim trenucima očaja, razmišljali smo o odlasku iz zemlje, ali to je bilo zato što želimo imati pristojne poslove, želimo imati pristojno društvo bez laži, manipulacija, diskriminacije", kaže Anasonović.

Na pitanje boje li se da bi im se nešto moglo dogoditi zbog toga što javno istupaju protiv vlasti, Anasonović odgovara: "Da, ali trebamo biti ovdje. Zato što želim nešto promijeniti i želim živjeti u pristojnoj, normalnoj zemlji."

Trifunović: Živimo u najgoroj drami ikad napisanoj

Zatim se novinar našao i s glumcem Branislavom Trifunovićem, koji je postao možda i najprepoznatljivije lice antivučićevskih prosvjeda. "Dvije su mu predstave zabranjene, što je podsjetnik, on kaže, na devedesete, kad je bivši predsjednik Slobodan Milošević vladao pomoću zastrašivanja. 2000. ga je narodni pokret srušio s vlasti", kaže novinar.

Na pitanje je li razočaran s obzirom na promjene od tada do danas, Trifunović odgovara potvrdno. "Trenutno živimo u najgoroj drami ikad napisanoj", zaključuje sumorno.

Ni sami prosvjednici ne nadaju se previše da će srušiti moćnog Vučića, ali barem se nadaju da će kontinuirani otpor srušiti barijeru straha, zaključuje novinar NYT-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara