New York: Žužul s predsjedateljem Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji o Haškom sudu

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul razgovarao je u srijedu u New Yorku s predsjedateljem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o predstojećoj Rezoluciji o izlaznoj strategiji Haškog suda (ICTY).

Žužul se u UN-u susreo s ovomjesečnim predsjedateljem Vijeća sigurnosti UN-a francuskim veleposlanikom Jean-Marcom de La Sabliereom, a razgovarat će i s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom.

Žužul je novinarima nakon razgovora rekao da je s La Sabliereom razgovarao o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, što je posebice važno u ovom trenutku jer Vijeće sigurnosti krajem ovoga tjedna treba donijeti Rezoluciju o izlaznoj strategiji Haškog suda.

Rezolucijom je predviđeno podizanje svih optužnica do kraja 2004., završetak svih prvostupanjskih suđenja do 2008., a do 2010. završetak žalbenih procesa čime bi Haški sud prestao s radom.

U Rezoluciji se ponavlja da se "Sud treba koncentrirati samo na najvažnije slučajeve u kojima se radi o političkim vođama", rekao je Žužul.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rezoluciji se izrijekom spominju i tri osobe koje nisu dostupne Haškom sudu, bivši čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i hrvatski general Ante Gotovina, koji se spominje uz "semantičku, ali i bitnu političku razliku", rekao je Žužul.

"Rezolucija ne definira jasno kako će se odnositi prema njima, ali ostavlja otvorenim bilo koju odluku Vijeća sigurnosti ubuduće i mislim da jasno naznačuje da, sve dok te tri osobe nisu dostupne Sudu, proces nije završen", rekao je ministar Žužul.

On je rekao da je za Hrvatsku posebice važno da Rezolucija predviđa za sve ostale slučajeve "prebacivanje na državne odnosno nacionalne sudove".

"Ja sam istaknuo da je hrvatska Vlada, odnosno hrvatsko pravosuđe spremno preuzeti te slučajeve", kazao je hrvatski ministar.

On je podsjetio da je Hrvatska poduzela niz koraka u reformi pravosuđa koje je jedno od bitnih pitanja za hrvatsku državu i ocijenio da je Hrvatska spremna početi procesuirati te slučajeve.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara