Nezadovoljni radnici "Borova" najavljuju blokadu tvornice

AKO SE do 15. ožujka točno ne odrede uvjeti skrbi za 1700 radnika "Borova" koji su otkaze ugovora o radu, kao višak u toj tvrtki trebali dobiti još u početku siječnja ove godine, nezadovoljni radnici mogli bi blokirati pogone "Borova" u Vukovaru, najavio je Stožer za zaštitu prava prognanih radnika "Borova".

Predsjednica Stožera Branka Balić rekla je da pregovori još nisu počeli, "iako je 15. ožujka određen kao rok za sklapanje Sporazuma o nagodbi potraživanja između Uprave i radnika Borova" te da Stožer sve teže može obuzdavati nezadovoljstvo radnika koji su proglašeni viškom i očekuju isplatu otpremnina.

Stožer je sa Zajednicom prognanika Hrvatske blokirao je u početku veljače prometnice u vukovarsko-srijemskom pograničnom mjestu Tovarniku, zahtijevajući isplatu otpremnina od 3000 kuna po godini radnog staža. Blokada je tada prekinuta jer je prosvjednicima obećano da će pitanje njihovih otpremnina biti riješeno.

Na sastanku u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo 4. veljače je dogovoreno koje zaključke do 15. ožujka treba provesti kako bi se riješilo pitanje viška od 1700 radnika "Borova". "Od tada do danas nije o tome održan nijedan sastanak kako bismo analizirali provedbu tih zaključaka, niti su počeli pregovori o radničkim tražbinama, navodi Branka Balić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uprave "Borova" Nino Bajza ocijenio je danas u Vukovaru kako je "15. ožujka krivo protumačen". "Tada nije rečeno niti se itko obvezao da će do 15. ožujka zbrinuti višak zaposlenih u Borovu i isplatiti im otpremnine", rekao je, dodavši kako je "Borovo" ispunilo obveze preuzete na sastanku u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo. Tada je rečeno da bi do 15. ožujka mnogo toga trebalo biti jasnije, t.j. način rješavanja toga pitanja, istaknuo je. Objasnio je kako se sada znade da su ti ljudi tehnološki višak i da će im se isplatiti otpremnine, ali "tek kad se s vlasnikom "Borova", državom, dogovori o pozajmici".

Bajza je dodao kako mu je najavljeno da bi se u petak u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo trebao održati novi sastanak u vezi s viškom radnika u "Borovu".

(Hina) ždra dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara