Nezaposlenost u lipnju pala na 13,6 posto: 58 posto nezaposlenih ima srednju školu

Nezaposlenost u lipnju pala na 13,6 posto: 58 posto nezaposlenih ima srednju školu

Foto: Hina

STOPA registrirane nezaposlenosti u lipnju se spustila na 13,6%, polazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na prethodni mjesec stopa registrirane nezaposlenosti niža je za 0,8 postotnih bodova, dok je u odnosu na lanjski lipanj niža za 2,0 postotnih bodova. U skladu s očekivanjima, niža lipanjska stopa nezaposlenosti posljedica je uobičajenih sezonskih kretanja koje tijekom ljetnih mjeseci rezultiraju poboljšanjima pokazatelja s tržišta rada.

"Nastavak trenda očekujemo i u narednim objavama, no s jenjavanjem glavne turističke sezone, jedan dio radnika koji su sezonski zaposleni u turističkom sektoru i pratećim djelatnostima čeka povratak u status nezaposlenosti. Potonje ukazuje na duboko ukorijenjene strukturne probleme na hrvatskom tržištu rada koje i dalje karakterizira niski udio aktivnog stanovništva, niska zaposlenost, ali i dugotrajna nezaposlenost te obrazovna struktura nezaposlenih koja često ne zadovoljava potražnju za radnicima određenih profila", navode analitičari RBA.

58 posto nezaposlenih ima srednju školu

Posljednji podaci HZZ-a o nezaposlenima u lipnju pokazuju da je prema razini obrazovanja 58% nezaposlenih osoba imalo završenu srednju školu, 22% nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom dok je bez škole i nezavršene osnovne škole oko 6% ukupno nezaposlenih. Ostatak nezaposlenih s udjelom od 14% u ukupnom broju nezaposlenih ima neki stupanj akademskog obrazovanja. Osim toga, službeni pokazatelji iz istog izvora potvrđuju da je pad nezaposlenosti jednim dijelom i posljedica negativnih migracijskih trendova (koji dodatno produbljuju strukturne demografske slabosti). Tako je u prvoj polovici ove godine broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 2.900 tisuća što je 12,7% više nego u istom razdoblju lani.

"Na razini cijele 2016. godine službena stopa nezaposlenosti prema našim očekivanjima mogla bi se spustiti blago ispod prosječne stope registrirane nezaposlenosti kakva je zabilježena u 2015. godini", prognoziraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara