Nezaposlenost u Španjolskoj najniža u zadnjih deset godina

Nezaposlenost u Španjolskoj najniža u zadnjih deset godina
Foto: EPA

STOPA nezaposlenosti u Španjolskoj u trećem je tromjesečju pala na 14,6 posto, najnižu razinu od kraja 2008. godine, zahvaljujući pojačanom sezonskom zapošljavanju u turizmu, objavio je državni statistički ured.

Nezaposlenost se postupno smanjuje s najviših razina zabilježenih početkom 2013. godine kad je dosegnula gotovo 27 posto nakon kolapsa tamošnjeg tržišta nekretnina. Pet godina španjolsko je gospodarstvo bilježilo pad aktivnosti, što je dovelo do gubitka brojnih radnih mjesta u graditeljstvu i uslugama, podsjeća Reuters.

Postojan rast gospodarskih aktivnosti od drugog tromjesečja 2013. godine potaknuo je zapošljavanje u svim granama gospodarstva, no zbog oslanjanja na privremeno zapošljavanje u sezonskim djelatnostima poput turizma i poljoprivrede stopa nezaposlenosti ostaje relativno visoka. Veću nezaposlenost u 28-članom EU-u prema podacima Eurostata ima samo Grčka.

Vlada predviđa još veći pad nezaposlenosti

Unatoč očekivanom blagom usporavanju gospodarskog rasta u ovoj godini na 2,6 posto, u odnosu na 3,1 posto u 2017. godini, španjolska vlada predviđa pad stope nezaposlenosti do 2019. godine na 13,8 posto.

Ukupan broj zaposlenih u trećem je kvartalu uvećan za 183.900 u odnosu na prethodna tri mjeseca, na 19,5 milijuna. Prema sezonski prilagođenim podacima, broj zaposlenih uvećan je za 478.800, ili za 2,51 posto u odnosu na godinu ranije.

U trećem kvartalu zaposlenost je uvećana ponajviše u uslužnom sektoru, za 210.200 te u graditeljstvu, za 24.900. Broj zaposlenih smanjen je pak u poljoprivredi, za 54 tisuće.

Ukupan broj radno sposobnog stanovništva, uključujući one koji rade i one raspoložive za posao, uvećan je za 19.800 u odnosu na prethodni kvartal, na 22,9 milijuna, pokazali su podaci tamošnjeg državnog zavoda za statistiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara