Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a upozorio na loše uvjete rada policajaca

Nazavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova upozorio je danas da neki sudovi ne plaćaju naknade putnih troškova i dnevnica policajcima koji se kao svjedoci pojavljuju u kaznenim ili prekršajnim postupcima.

Sudovi često odbijaju, pa čak i ismijavaju zahtjeve policajaca za naknadu troškova dovodeći djelatnike MUP-a u podređeni položaj u odnosu na druge građane, rekao je predsjednik sindikata Zdravko Lončar na konferenciji za novinare.

Plaće policajaca najmanje su u državnoj upravi i iznose oko 3000 kuna bez dodataka, dodao je Lončar upozorivši na loše uvjete rada policajaca, mnogobrojne prekovremene i neisplatu dnevnica.

Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a podnio je oko 1300 tužbi zbog neplaćanja prekovremenih sati policajcima, 560 zbog neisplate dodataka na plaću policajcima na područjima od posebne državne skrbi, dok ih je dodatnih 1500 u pripremi zbog neisplate prekovremenih, kazao je Lončar.

Pohvalio je nabavu novih policijskih plovila, no ujedno upozorio i na nedostatak najosnovnije opreme prometnih policajaca poput zaštitnih rukavica ili pokrivača za stradale u prometu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želja nam je poboljšati materijalni status djelatnika MUP-a i ako se u dogledno vrijeme nešto ne promijeni morat ćemo razmišljati o nekim drugim akcijama", rekao je Lončar podsjetivši na prošlogodišnji prosvjed policajaca na Markovu trgu.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upitao je ne očekuje li država previše od policajaca ako ne vrednuje njihov rad upozorivši da se problemi godinama gomilaju, a da se ništa ne rješava.

"Ministar unutarnjih poslova zaboravlja na svoje ljude", ocijenio je Sever i pozvao Vladu da počne rješavati probleme policajaca.

(Hina) mp az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara