Nigerijci za Guardian: Vraćamo se u Hrvatsku samo uz pratnju, bojimo se policije

Nigerijci za Guardian: Vraćamo se u Hrvatsku samo uz pratnju, bojimo se policije
Foto/screenshot: Pixsell/Sanjin Strukic/Žurnal

BRITANSKE novine The Guardian objavile su prošloga tjedna tekst o dvojici studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija ilegalno protjerala u Bosnu i Hercegovinu, a sada su napisale nastavak priče tvrdeći kako imaju dokaze da su Nigerijci govorili istinu i da su nezakonito odvedeni u bosanski izbjeglički kamp.

Šetali se Zagrebom, a onda završili u izbjegličkom kampu

Podsjetimo, Kenneth Eboh Chinedu i Uchenna Abia Alexandro, studenti na Federalnom tehnološkom sveučilištu Owerriju u Nigeriji, doputovali su 12. studenoga u Pulu kako bi sudjelovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu.

Nakon završetka natjecanja 18-godišnji stolnotenisači došli su u Zagreb, odakle su trebali letjeti za Istanbul, pa onda iz Istanbula za Lagos. No, dok su se šetali Zagrebom noć prije odlaska, zaustavila ih je policija koja je od njih tražila identifikacijske dokumente. Kada su im studenti odgovorili da su ih ostavili u hotelu, policija ih je privela, odvezla u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerala da prijeđu na teritorij Bosne i Hercegovine.

"Pokušali smo objasniti tko smo i da su nam dokumenti ostali u hostelu, ali su nas oni samo odveli u policijsku stanicu", rekao je Chinedu za bosanski portal Žurnal, što prenosi i Guardian.

"Nisu uopće slušali što govorimo. Policajac mi je rekao da će me upucati ako se ne pomaknem", dodao je.

Priča o vizama

Guardian je danas objavio kako je nabavio službenu kopiju vize koju su hrvatske vlasti izdale Alexandru, koji je poput Chinedua student na Federalnom tehnološkom sveučilištu Owerri u Nigeriji. Organizacija InterUNiversities potvrdila je da je Chineduova viza također vrijedila do 3. prosinca, kao i svim ostalim nigerijskim sudionicima prvenstva.

Guardian nastavlja priču i opisuje kako ih je policija kombijem prevezla na granicu s Bosnom i Hercegovinom, gdje su tog dana hrvatske vlasti okupile skupinu migranata koji su pokušavali ući zemlju. Policija im je svima naredila da prođu kroz šumu i uđu u Bosnu i Hercegovinu.

"Odbio sam ići u šumu", rekao je Chinedu. "No, policajac mi je rekao da će me upucati ako se ne pomaknem."

Uchenna i Chinedu su na kraju završili u izbjegličkom kampu za migrante u Velikoj Kladuši, piše The Guardian, gdje tisuće migranata žive u šatorima bez vode ili grijanja s temperaturama do -2 stupnja Celzijeva. Prošloga vikenda prebačeni su u imigracijski centar u istočnom Sarajevu gdje se još uvijek nalaze.

"Hrvatska policija sugerira da studenti ne govore istinu"

Britanske novine pišu kako je hrvatska policija negirala bilo kakvo zlostavljanje studenata i da je čak izrazila sumnju u navedene namjere mladih Nigerijaca, sugerirajući da oni zapravo ne govore istinu. Prema informacijama policije, još jedan Nigerijac koji je sudjelovao u spomenutom prvenstvu pokušao je nekoliko dana ranije prijeći granicu sa Slovenijom iz Hrvatske.

"Policijski službenici već su svjedočili pojedincima koji pokušavaju, zloupotrebljavajući svoje sudjelovanje na sportskim natjecanjima u Hrvatskoj, ostati u zemlji ili ilegalno prijeći u druge europske zemlje", priopćila je hrvatska policija. Guardian dodaje kako policija i dalje tvrdi da su studenti iz Nigerije namjeravali ostati u Hrvatskoj te da ta tvrdnja policije nema smisla jer su oni imali pravo biti i boraviti u Hrvatskoj do isteka vize, odnosno do 3. prosinca.

Studenti sada mole vlasti u Sarajevu da ih vrate u njihovu matičnu zemlju, ali pod jednim uvjetom.

"Ako nas vrate u Hrvatsku, želimo imati pratnju UN-a. U Hrvatsku više ne želimo ići bez predstavnika UN-a. Nakon svega što su nam učinili, bojimo se hrvatske policije", izjavili su Nigerijci, a prenosi Guardian.

Objašnjenje policije

Kao što smo već pisali na Indexu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) tvrdi da su nigerijski studenti imali pravo ostati u Hrvatskoj samo šest dana nakon aktivacije vize koja se aktivira danom prelaska graničnog prijelaza.

“Vize su izdane s rokom valjanosti u razdoblju od 12. studenog do 3. prosinca ove godine i ukupnim trajanjem boravka od šest dana. Prema priloženoj dokumentaciji imenovani su trebali doputovati 12.11., a viza se aktivira danom prelaska graničnog prijelaza Republike Hrvatske te se od tog dana maksimalno može boraviti onoliko koliko je odobreno trajanje boravka na naljepnici vize (u ovim slučajevima šest dana)”, navodi se u odgovoru MVEP-a na Indexov upit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara