NIGERIJSKI BROD S MIROVNIM SNAGAMA STIGAO U MONROVIJU

Brod sa 726 nigerijskih vojnika uplovio je u nedjelju u Monroviju kako bi pojačao već postojeći kontingent zapadnoafričkih mirovnih snaga Ecomil u toj zemlji, javlja AFP.

Vladine snage su ponovile u nedjelju da su ih nedaleko od grada ponovno napali vojnici MODEL-a (Pokreta za demokraciju Liberije) koji drže Bushanan od 28. srpnja. Te incidente, koji su izazvali bijeg više tisuća civila, nije potvrdio nezavisni izvor.

Ranije su mediji javili da je više tisuća civila pobjeglo prema glavnom gradu iz sela u pokrajini Buchhanan, 120 km jugoistočno od Monrovije, gdje su nedavno zabilježeni sukobi između pobunjenika i lojalista.

Prema specijalnom humanitarnom koordinatoru UN-a u Liberiji Rossu Mountainu, između 8.000 i 10.000 ljudi je pobjeglo nakon tih nasilja, zabilježenih na pola puta između Monrovije i Bushanana, koje nije potvrdio nezavisni izvor.

Liberijske frakcije su 18. kolovoza potpisale globalni mirovni sporazum kako bi okončale četverogodišnji građanski rat koji su 1999. pokrenuli pobunjenici LURD-a (Liberijarca ujedinjenih za pomirenje i demokraciju) na sjeveru Liberije.

Prije dolaska pojačanja, kontingent Ecomila je brojao manje od 1.000 vojnika, uglavnom smještenih u Monroviji i u zračnoj luci grada. Očekuje se da će ukupno te snage imati od 3.000 do 5.000 vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara