Nije bunika: HDZ "kupuje" birače kradući SDP-ove prijedloge

Foto: Davor Pongračić / Cropix

ZLOBNICI već govore da je bunika opet popularna u HDZ-u. Cinici se pitaju je li možda Kosor ušla u SDP. Teoretičari zavjere kalkuliraju da HDZ priprema teren za prijevremene izbore. A oni staloženiji u najnovijim eskapadama premijerke Jadranke Kosor, predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga i drugih visokih dužnosnika vladajuće stranke vide tek običnu i tako tipičnu hadezeovu lakirovku. Ili po narodski, spin.

Jadranka Kosor predstavila je dvije godine stari SDP-ov prijedlog da se ukida zastara na kriminal u privatizaciji. Složila se i s inicijativom Dragutina Lesara da dijaspora ne bi smjela sudjelovati na referendumu o ulasku Hrvatske u EU. S primjetnim zakašnjenjem usvajaju se primjedbe oporbe i zaključuje lista prijava u registar branitelja. Ispravlja se i davnašnji Tuđmanov grijeh pa će Slovenci i Bošnjaci biti vraćeni u Ustav. A diskretno se puštaju signali da će se poći stazama onih "narkomana" iz SDP-a i smanjiti kazne za uživanje lakih droga.

 Dok se SDP zdušno zabavlja sam sa sobom, HDZ im krade prijedloge

Što za to vrijeme radi Andrija Hebrang? On se u kampanji za predsjednika ponaša poput dezorijentiranog oporbenjaka: premda je već šest godina na vlasti, tek sad sjetio se predložiti da se političari ne bi smjeli imenovati u nadzorne i upravne odbore javnih poduzeća, da bi bilo krajnje vrijeme urediti sustav javne nabave, da bi bilo pravedno ukinuti otpremnine otpuštenim direktorima javnih poduzeća...

A što tek radi ministar financija Ivan Šuker... Prije dvije godine dao je SDP-ovcu Ljubi Jurčiću "Nobelovu nagradu za glupost" zbog njegovih prijedloga o porezu na kapitalnu dobit, da bi sada njegovo ministarstvo krenulo s oporezivanjem dividende i kamate.

Dakle, jel bunika, jel oporba, jesu li prijevremeni izbori ili dobri stari spin? Bit će da je malo od svega, ali ipak najviše od ovog posljednjeg. Dok se SDP zdušno zabavlja sam sa sobom, HDZ im krade prijedloge i predstavlja kao svoje.

Nije HDZ zakoračio na Mjesec. Niti je otkrio lijek za rak

Iz civilizacijske perspektive čini se dragocjenim da korisni prijedlozi budu usvojeni, pa makar i od strane HDZ-a. Iz perspektive cinika, sasvim je logično da HDZ krade SDP-ove ideje, jer kako sada stvari stoje, socijaldemokrati se još dugo neće dočepati vlasti. A iz dnevnopolitičke perspektive, ove vratolomije vodećih HDZ-ovaca nisu ništa više od peglanja imidža.

Nakon svih onih loših vijesti, HEP-a i Podravke, umjetne oplodnje i kriznog harača, došlo je vrijeme da se vladajuća stranka pokaže u modernijem svjetlu. Da svima demonstrira kako HDZ (ipak) nije stranka pećinskih ljudi. Još u petak u Saboru slušali smo kako se zamrznuti zameci nalaze u "ledenom dobu", već u subotu gledali smo kako se HDZ odriče onoga u što se kleo životom - zastare privatizacijskog kriminala - da bismo u ponedjeljak čitali o tome kako će se smanjivati kazne za lake droge. Znate, za marihuanu, buniku i slično.

Nisu to neki grandiozni pothvati. Nije HDZ zakoračio na Mjesec. Niti je otkrio lijek za rak. Jednostavno je preuzeo nekoliko tuđih inicijativa koje dobro zvuče, a ne znače puno, i podastro ih pred skeptičnu i nabrijanu javnost ne bi li oprao barem dio negativnog imidža. Andriji Hebrangu omekšavanje imidža treba kao kap vode umirućem u pustinji, s obzirom da u anketama stoji predvidljivo katastrofalno, ali ni Jadranki Kosor nije zgorega ulizati se liberalnoj javnosti. Ta podvala već jednom je prošla Sanaderu, pa zašto ne bi i Onoj-Koja-Ide-Kud-I-Sanader?

HDZ-u je oduvijek najvažnije bilo ostati na vlasti

Komentirajući predložene HDZ-ove inicijative, Josip Kregar iskazao je zabrinutost u vezi vjerodostojnosti HDZ-a. Mogao bi biti jedini. Vladajuća stranka toliko je puta već odustala od zakona u koje se nasmrt klela, popustila pritiscima koje je bahato odbijala, radila jedno i govorila drugo, da je vjerodostojnost predzadnja stvar na njihovoj jamstvenoj kartici. Poštenje je zadnja.

Mnogo je važnije da HDZ izbije SDP-u njihove adute na koje su i oni sami već zaboravili, da se pokažu konstruktivnima u vrijeme kad je SDP (auto)destruktivan, da potkupe manjine i liberale... HDZ-u je oduvijek najvažnije bilo ostati na vlasti, dok vjerodostojnost kao vrlinu velikodušno prepuštaju onima koji drugih vrlina nemaju. Baš kao ni šanse da se tako brzo dočepaju vlasti.

I tako, nije bunika, Kosor nije ušla u SDP, niti je HDZ otišao u opoziciju. Teren za izbore priprema se svakoga dana, svakoga tjedna, svakog mjeseca u svakoj godini HDZ-ove vladavine, pa stoga ni ove vratolomije nisu izvan tog konteksta. I što nam ostaje? Ono što smo uvijek imali: dobri stari spin. Ili po narodski, opsjenu.  

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara