Nije objavljen broj birača za EU izbore, Gong prozvao Kuščevića

Nije objavljen broj birača za EU izbore, Gong prozvao Kuščevića
Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL

GONG je danas izrazio zabrinutost jer Ministarstvo uprave nije uoči izbora za Europski parlament objavilo broj birača po biračkim mjestima, kako je bila praksa na proteklim izborima.

Gong: Ministar Kuščević urušava povjerenje građana

"Ministar Lovro Kuščević neobjavljivanjem broja birača po biračkim mjestima urušava povjerenje građana i ostalih sudionika izbora u izborni proces", poručuje Gong u priopćenju.

Objavom broja birača po biračkim mjestima, kažu, unaprijed bi se zaustavila nagađanja o postojanju "viška broja birača koji se može ubaciti strankama koje će dobiti izbore".

Takve tvrdnje iznio je u ponedjeljak politolog Darko Petričić za N1, kada je rekao da broj od 3,7 milijuna birača u Hrvatskoj ne odgovara njihovoj stvarnoj brojci pa je pretpostavio da je to zato što "vladajuća struktura, odnosno ljudi koji upravljaju izborima, Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Ministarstvo uprave, imaju u rezervi višak broja birača, koje mogu ubaciti strankama koje će dobiti izbore".

DIP: Nitko i nigdje ne može ubacivati glasove

DIP je odbacio takvu optužbu tvrdeći da je "izborni sustav tako postavljen da nitko i nigdje ne može ubacivati glasove", s obzirom na to da postoji nekoliko razina kontrola.

Objava broja birača po biračkim mjestima nije zakonska obaveza, no neobjavljivanjem se, kažu u Gongu, snižavaju dosegnuti demokratski standardi u provedbi izbora. Umjesto toga, Ministarstvo je objavilo nekoliko drugih statističkih pregleda, što po zakonu također nije bilo obavezno, ali to ne rješava ovo pitanje.

Gong stoga apelira na DIP da prije izbornog dana samostalno objavi broj birača po biračkim mjestima u otvorenom formatu kako bi se otklonile eventualne sumnje u ažurnost popisa birača i spriječilo narušavanje dosegnutog stupnja transparentnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara