FOTO Kolinda na prijem za Dan državnosti pozvala notornu Željku Markić

FOTO Kolinda na prijem za Dan državnosti pozvala notornu Željku MarkićKOLINDA je danas na Pantovčaku organizirala svečani prijem za brojne dužnosnike povodom Dana državnosti.

Obraćajući se nazočnima rekla je kako "smo u proteklih 25 godina puno toga postigli, ali i da je puno izazova pred nama, te da ćemo uspjeti zajedno tako da se okrenemo budućnosti, a ostavimo se rasprava o prošlosti".

Svečani prijem u povodu četvrt stoljeća hrvatske državnosti okupio je oko dvije tisuće uzvanika - među kojima su čelnici Sabora i Vlade, predstavnici diplomatskoga zbora te brojni uglednici iz hrvatskoga političkoga, javnoga i kulturnoga života. Uz Dan državnosti prijem su zajednički priredili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković.Kolinda je, zanimljivo, zaboravila pozvati bivšu premijerku Jadranku Kosor, ali je zato pozvala čelnicu udruge U ime obitelji Željku Markić.


Predsjednica Republike poručila je svim članovima hrvatskoga društva kako se trebamo "ostaviti rasprava o prošlosti, okrenuti se budućnosti, promijeniti demografsku sliku Hrvatske, učiniti Hrvatsku priovlačnom za sve naše mlade koji danas odlaze tako da ostanu i vraćaju se u Hrvatsku, pokrenuti gospodarski rast i razvoj i postaviti Hrvatsku na mapu svijeta najrazvijeniih zemalja".

 Za to, uvjerena je predsjednica, imamo potencijale, samo nam treba hrabrost, vizija i strategija da to zajedno provedemo.  Hrvatska predsjednica zahvalila je posebice hrvatskim braniteljima koji su dali živote za hrvatsku domovinu te članovima njihovih obitelji kao i svima koji su pridonijeli njezinu boljitku. Zahvalila je članovima diplomatskoga zbora koji su tijekom 25 godina hrvatske državnosti predano gradili diplomatske veze i tako promicali Hrvatsku u svijetu.

 Govor je završila riječima koje je, podsjetila je, izgovorila na inauguraciji i koje će, dodala je, uvijek ponavljati - Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska!.Tehnički premijer Tihomir Orešković također je istaknuo kako smo puno postigli u proteklih 25 godina - oslobodili smo, obranili i obnovili domovinu u natježim uvjetima. Istaknuo je kako je Hrvatska mala demokracija koja ima ogroman potencijal koji smo tek počeli ostvarivati, te da želimo izgraditi modernu i dinamičnu ekonomiju i modernu državu koja se stvarati nove vrijednosti i građanima omogućiti dostojan život.

 Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner parafrazirao je riječi američkoga političara Martina Luthera Kinga rekavši kako smo uspjeli ostvariti san o kojemu je sanjao taj poznati političar. Istaknuo je kako je njegova generacija imala san, o slobodnoj demokratskoj Hrvatskoj, dodao je kako Martin Luther King nije doživio da vidi ostvarenje svoga sna, ali smo mi u Hrvatskoj dočekali da naš san postane stvarnost. Zahvalio je svima koji su zaslužni što je taj san generacija i generacija hrvatskoga naroda postao stvarnost. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara