Nijedan dječji odjel u hrvatskim bolnicama još nema naziv "Prijatelj djece"

NIJEDAN dječji bolnički odjel u Hrvatskoj još nije zadovoljio kriterije po kojima bi se mogao nazvati "prijateljem djece", rečeno je na današnjem Savjetovanju o provedbi akcije "Za osmijeh djeteta u bolnici".

Otkako je 1999. započela akcija s ciljem humanizacije bolničkog liječenja djece, mnoge su bolnice poboljšale uvjete na dječjim odjelima, iako nijedan nije zadovoljio sve kriterije da bi mogao dobiti naziv "prijatelj djece", kazao je dr. Josip Grgurić, član Koordinacijskog odbora akcije.

Boravak roditelja u bolnici uz bolesno dijete jedan je od najvažnijih zahtjeva akcije i u praksi najčešći predmet roditeljskih prigovora bolničkom osoblju.

Grgurić je napomenuo kako su prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta i hrvatske bolnice obvezne omogućiti roditeljima boravak uz djecu, međutim, često se zbog prostornih uvjeta u bolnicama to ne može ostvariti pa se nastoji barem majkama koje doje djecu osigurati cjelodnevni boravak.

Dodao je kako bi se taj problem mogao dijelom regulirati kroz Zakon o pravima pacijenata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim omogućavanja roditeljima da budu uz bolesno dijete, programski zahtjevi akcije podrazumijevaju i individualni pristup djetetu kroz donošenje u bolnicu njegovih osobnih stvari i igračaka, organiziranje nastave i igara, posebnu edukaciju medicinskih sestara koje se brinu o djeci itd.

Da se i u ograničenim uvjetima može nešto poboljšati pokazuje primjer pojedinih dječjih odjela u Zagrebu, Rijeci i Splitu gdje je za djecu koja duže borave u bolnicama organizirana svakodnevna nastava kako ne bi zaostajali u školovanju, rečeno je na skupu.

Akciju "Za osmijeh djeteta u bolnici" pokrenuli su Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Hrvatska udruga medicinskih sestara - pedijatrijska sekcija, a u nju su se uključila 34 bolnička odjela u cijeloj Hrvatskoj. Rok njezinog provođenja nije ograničen, tako da je cilj što više dječjih odjela u Hrvatskoj motivirati da zasluže naziv "Prijatelj djece".

(Hina) ntod az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara