NIKOLA GRUJEVSKI NOVI PREDSJEDNIK VMRO-DPMNE-A

Novi predsjednik najveće oporbene stranke u Makedoniji VMRODPMNEa je Nikola Grujevski, ministar financija u bivšoj vladi, koji je na kongresu ove stranke u subotu i nedjelju na Ohridu dobio četvorostruko više glasova od svog protukandidata Marjana Gjorčeva, dosadašnjeg potpredsjednika stranke.

Ljubčo Georgievski, 13 godina nedodirljivi čelnik i osnivač VMRO-DPMNE-a, dao je ostavku i na Kongresu je proglašen za počasnog predsjednika. Kao razloge za ostavku naveo je prošlogodišnje izgubljene izbore, njegove stavove o etničkoj podjeli Makedonije, zbog čega je izazvao negodovanje međunarodne zajednice.

Ocjenjujući političko-sigurnosno stanje u zemlji u svom izvještajnom govoru Georgievski je naglasio da Makedonija mora riješiti pitanje Albanaca jer je u suprotnom čeka agonija od trenutka kada Kosovo postane nezavisno što će se, ocijenio je, najvjerojatnije dogoditi već iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pojavu Ljubča Georgievskog 1990. godine na političkoj sceni veći dio makedonske javnosti i tadašnja politička vrhuška nisu dobro dočekali, a mediji su se sablažnjavali zbog njegova zalaganja za samostalnu Makedoniju sa vlastitim institucijama, s vlastitom vojskom i nogometnom reprezentacijom. Jednako tako dočekan je i njegov nedavni prijedlog o podjeli Makedonije i preseljenju stanovništva, s tim što bi Albancima pripali Tetovo, Gostivar i

Debar.

(Hina) mdam sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara