"Ništa sporno s brojem glasačkih mjesta u BiH"

MINISTARSTVO vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odbacilo je primjedbe SDP-a BiH u vezi s brojem glasačkih mjesta, koja će u toj zemlji biti otvorena u sklopu provedbe izbora za Hrvatski sabor 24. i 25. studenog.

Bosanski SDP iznio je jučer optužbu da je ministar vanjskih poslova te zemlje Sven Alkalaj protuzakonito dopustio otvaranje većeg broja biračkih mjesta nego što ih je bilo na izborima za predsjednika Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH u svom priopćenju kaže da je odluka o biračkim mjestima donesena potpuno transparentno i sukladno zakonima. Prije donošenja odluke o biračkim mjestima utvrđeno je postojanje reciprociteta u pitanjima prava glasovanja državljana BiH i Hrvatske na teritoriju druge države, i molba hrvatske strane je podnijeta u zakonski određenom roku, stoji u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH napominje da ne postoji obveza davanja suglasnosti na broj ili lokacije biračkih mjesta, nego da postoji samo obveza hrvatskog veleposlanstva da dostavi informaciju o datumu izbora i o lokaciji biračkih mjesta.

Jučer je iz Predsjedništva BiH stiglo priopćenje u kojem stoje iste primjedbe koje je uputio i SDP te je i ono  zatražilo da ministarstvo vanjskih poslova i Ministarsko vijeće preispitaju odluku o broju biračkih mjesta za hrvatske izbore.

Tijekom posjeta Solinu premijer Ivo Sanader jučer je novinarima potvrdio da se telefonski konzultirao s predsjednikom Vijeća ministara BiH u ostavci Nikolom Špirićem. On mu je rekao, tvrdi Sanader, da predsjedništvo BiH uopće nije raspravljalo o ovoj temi. "Očito je riječ o uzaludnom pokušaju SDP-a BiH u dogovoru s SDP-om Hrvatske da naškodi HDZ-u u XI. izbornoj jedinici", rekao je Sanader.

Plan HDZ-a o rekordnom odazivu hrvatskih birača u BiH tako ide dalje. Hrvatski SDP ovaj put nema ni listu za dijasporu. Nakon što sve ankete pokazuju izjednačenost dviju najjačih stranaka u Hrvatskoj, HDZ je sve snage pokrenuo da u BiH dobije najveći mogući dobitak  pa tako za HDZ radi i hrvatska diplomacija.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara