Niti 24 sata nakon ostavke urednika Novog lista počela otkazivanja suradnje novinarima

Tekst: I. Ćimić
Foto: Novi list

NIJE se ni osušila tinta ostavke Ivice Đikića na mjesto glavnog urednika Novog lista, a uprava tog dnevnika već je počela otkazivati suradnju svojim novinarima. Prema informacijama Indexa, na listi za otkaz nalazi se oko 40 novinara, a prva otkazivanja suradnje počela su već jutros. Prvi na udaru direktorice Nataše Mijačike našli su se oni novinari koji su radili na studentskim ugovorima, no ima i onih s drugačijim statusom.

Mijačika: To su dezinformacije

Redakciji Indexa tako se obratila jedna od novinarki koja je dobila pisanu obavijest da se raskida autorski ugovor od siječnja ove godine koji nikada nije ni imala, pa tako ni potpisala. Naime, direktorica Mijačika, uz otkaz suradnje, dostavila joj je na potpis istovremeno i autorski ugovor koji bi trebala potpisati retroaktivno! Odnosno, od 1. siječnja do 1. travnja ove godine, što dokazuje kako je novinarka radila na crno. Uz molbu da retroaktivno potpiše ugovor, valja naglasiti kako novinarka nije ni primila plaću za posljednja dva mjeseca pa bi prema tome eventualna kazna mogla biti sasvim logična, odnosno financijska.

"Priče o listi za otkaz su izmišljene i riječ je o dezinformacijama. Ne postoji nikakva lista za otkaz i nikada se u ovoj kući nije razmišljalo ni razgovaralo o ljudima na takav način. Uostalom, vjerojatno vam je poznato da prema kupoprodajnom ugovoru imamo embargo na mijenjanje broja zaposlenika koji traje do ožujka 2011. godine", rekla je Mijačika u razgovoru za Index, ne isključujući kako bi se na listi za odstrel mogli naći neki od stotinjak vanjskih suradnika i "honoraraca".

Inzistiranje na istinitoj informaciji nesretno završilo

Direktorica Mijačika naglasila je u razgovoru za Index kako nitko nije radio u Novom listu "na crno" te da u posljednja dva dana, odnosno od Đikićeve ostavke nikome nije otkazana suradnja. S obzirom na pouzdane informacije iz Novog lista, inzistirali smo na činjenici da takvi slučajevi ipak postoje.

"Ovim je naš razgovor završen!", zaključila je direktorica Mijačika naš razgovor, kao i inzistiranje na istinitoj informaciji.

Podsjetimo, kako smo pisali, urednik Đikić navodno više nije mogao podnositi pritiske iz Uprave lista te je odbio sastaviti listu novinara i drugih djelatnika koji su trebali dobiti otkaz, što je bio jedan od njegovih glavnih razloga za ostavku na mjesto urednika riječkog dnevnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara