"Niti jedan ženski leš iz operacije Medački džep nije imao rane oko spolovila"

NA DANAŠNJEM nastavku suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu svjedočila je dr. Renata Dobi Babić koja je pobila iskaz dr. Marka Jagetića, tadašnjeg šefa gospićkog saniteta koji je naveo da je jedan ženski leš kolcem bio nabijen na spolovilo.

Dr. Dobi Babić, u rujnu 19993. je bila pozvana da pregleda 51 leš pronađen nakon akcije Medački džep. Pregledala je pet ženskih leševa te niti jedan nije imao nikakvih rana oko spolovila. "O  tome sam prvi put pročitala u novinama i nepojmljivo mi je da je dr. Marko Jagetić naveo kako je ta rana nastala za života jer  nikada nisam utvrdila da je takve rane uopće bilo kod bilo koje žene, nastale bilo za života, bilo post mortem", izjavila je dr. Dobi Babić. Tvrdi da su jako detaljno pregledani leševi te su čak kod jednog leša pronađeni hemeroidi.

Nakon pregleda, koji su trajali dva dana, 15. i 16. rujna 1993., svi leševi su predani srpskoj strani. Renata Dobi Babić je izjavila da je razmjenu leševa naredila uniformirana osoba, čiji identitet ne zna. Svi muški leševi su bili u maskirnim odorama, neki djelomice, a neki kompletno. Svih pet ženskih leševa je bilo u civilu, četvero je imalo rane od eksplozija, a jedna prostrjelne rane.

U nastavku suđenja  svjedočili su Željko Lučić i Latif Hurenović koji su kao posada tenka za vrijeme akcije Medački džep svjedočili pogibiji žrtve Ljiljane Jelače. Njih dvojica su svjedočili da je u noći 12. rujna 1993. njihovom tenku pristupila tročlana skupina, dva muškarca i žena Ljiljana Jelača. Na upit Hurenovića tko dolazi odgovorili su „Divoseljani“, što mu tada ništa nije značilo jer nije znao gdje se nalazi Divoselo. Jedan od muškaraca je pobjegao, a drugome i Jelači je bilo naređeno da legnu na pod s rukama ispred sebe. U tom trenu je eksplodirala bomba koja je bila kod Ljiljane Jelače. Ljiljana Jelača nije imala ruke ispred sebe, te joj je Latif Hurenović prišao i pitao je što čeka, nakon čega je ona rekla: „Evo!“ Nakon toga je došlo do eksplozije u kojoj su Lučić i Hurenović ranjeni, a muškarac i Jelača su poginuli. Obojica su rekli da su obje žrtve bili u  uniformama paravojske.

I Hurenović i Lučić su sucu Marinu Mrčeli rekli da u hrvatskoj vojsci nisu bili upoznati sa ratnim pravilima i postupanjem prema ratnim zarobljenicima i civilima. Na to je reagirao optuženi Mirko Norac koji je rekao da su svi vojnici obaviješteni o ratnom pravu i postupanju sa svjedocima te da su im svima podijeljene zelene knjižice o ženevskoj konvenciji. Dvojica svjedoka su to demantirali.

Suđenje se nastavlja sutra.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara