Nitko ne zna gdje je ratna arhiva Herceg-Bosne, tvrdi federalna ministrica

VLASTI Federacije Bosne i Hercegovine ne znaju gdje se nalazi ratna arhiva Herceg-Bosne koju traži Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i jedino što mogu je nastaviti tragati za njom, izjavila je federalna ministrica pravde Borjana Krišto.

"Mi još nemamo informacije gdje se nalaze ti dokumenti i postoje li oni uopće", izjavila je u četvrtak Krišto u četvrtak za banjalučke "Nezavisne novine".

Tužiteljstvo Haaškog tribunala ranije ovog mjeseca u Sarajevo je poslalo zahtjev da mu se dostavi dokumentacija Hrvatske zajednice Herceg-Bosna iz ratnog razdoblja.

U preslici tog zahtjeva, koju su prenijeli neki lokalni mediji, stoji i upozorenje kako je izostanak takve suradnje s uredom glavne haaške tužiteljice doveo do ozbiljnih posljedica i sankcija za neke od visokih dužnosnika iz reda bosanskih Srba.

Iako je zahtjev iz Den Haaga formalno upućen federalnim vlastima, jasno je kako se on u biti odnosi prije svega na hrvatske dužnosnike u BiH.

Oni su početkom tjedna za zatvorenom sastanku u Sarajevu raspravljali o mjerama koje bi se mogle poduzeti s obzirom da nitko sa sigurnošću ne zna gdje su ratni dokumenti iz Hercegovine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski časnik za vezu pri ICTY Goran Mihaljević kazao je kako će djelatnici njegova ureda odmah stupiti u vezu sa svim ratnim dužnosnicima Herceg-Bosne i pokušati doznati gdje bi mogli biti dokumenti za kojima traga Carla del Ponte.

Sarajevski su mediji prenijeli kako su sadašnji dužnosnici HDZ-a odlučno odbacili mogućnost da netko od njih ne želi surađivati s ICTY-jem kako bi se na taj način naškodilo obrani njihova bivšeg kolege Jadranka Prlića, koji čeka na početak suđenja zajedno s još petoricom nekadašnjih vojnih i političkih dužnosnika Herceg-Bosne.

Ministrica Krišto tvrdi kako osobe koje bi mogle nešto znati o nestaloj dokumentaciji do sada nisu bile dostupne s obzirom na sezonu godišnjih odmora, a zahtjev iz Den Haaga stigao je na njezinom početku.

Ministrica Krišto također je istaknula kako, unatoč posrednim prijetnjama sadržanim u zahtjevu iz Den Haaga, ne očekuje nikakve sankcije ne budu li traženi dokumenti dostupni tužiteljstvu ICTY-a do kraja rujna.

"Učinit ćemo sve da pronađemo dokumentaciju i potpuno smo za suradnju sa Den Haagom", kazala je Krišto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara