Nizozemska traži od Portugala da dozvoli pristajanje "broda za pobačaj"

NIZOZEMSKI ministar vanjskih poslova Ben Bot zamolio je u četvrtak telefonski portugalskog kolegu Antonia Monteira da dopusti pristajanje nizozemskog broda klinike udruge Žene na valovima koja se zalaže za slobodu pobačaja, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova u Den Haagu.

Nakon što je priznao u srijedu pravo Portugala da zabrani brodu klinici da pristane u nekoj njegovoj luci, nizozemski ministar je pozvan na hitan sastanak u parlamentu, budući da su nizozemski zastupnici zatražili da usprkos svemu napravi pritisak na Lisabon.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugalska vlada zabranila je nizozemskom brodu klinici da pristane opravdavajući to nužnošću poštivanja zakona. Pobačaj je zabranjen u Portugalu, osim u slučaju opasnosti po majčin život, malformacije fetusa ili seksualnog napastovanja.

Dobrovoljke udruge Žene na valovima nisu namjeravale izvoditi pobačaje u portugalskim teritorijalnim vodama već provesti kampanju informiranja. Željele su podijeliti kontracepcijske tablete ženama koje to žele ali samo u međunarodnim vodama gdje brod potpada pod nizozemsko zakonodavstvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara