Nizozemski sud potvrdio: Nizozemska je djelomično kriva za smrt 350 Srebreničana

Nizozemski sud potvrdio: Nizozemska je djelomično kriva za smrt 350 Srebreničana
Foto: EPA

NIZOZEMSKI vrhovni sud danas je potvrdio odluku prema kojoj je ova zemlja djelomično odgovorna za smrt 350 Srebreničana u srpnju 1995. godine, prenosi Klix.ba.

Sud je utvrdio kako Nizozemska snosi dio odgovornosti za smrt Srebreničana koji su istjerani iz baze nizozemskog bataljuna UN-a 13. srpnja 1995. godine, nakon čega su ubijeni. Prema presudi, Nizozemska je kriva za odgovornost u omjeru 10 posto.

Pravomoćna presuda o krivnji Nizozemske

Riječ je o konačnoj, pravomoćnoj presudi najvišeg sudske instance u Nizozemskoj, a nakon žalbe predstavnika obitelji ubijenih u genocidu u Srebrenici na zaključak po apelaciji iz 2017. godine na istovjetnu presudu Okružnog suda u Haagu iz 2014. godine.

Tada je Nizozemska proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u omjeru od "30 posto" sa zaključkom kako "nije sigurno" da bi uspjeli preživjeti da su ostali u bazi nizozemskog bataljuna. Bitno je podsjetiti da je tom odlukom Nizozemska oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze njihovog bataljuna smještenog u Potočarima.

Prema toj presudi, Nizozemska je dužna isplatiti odštetu obitelji žrtava. Sam iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Nizozemska podnijela je žalbu sa zahtjevom da se oslobodi odgovornosti za događaje iz srpnja 1995. godine. 

Građani Srebrenice tražili zaštitu kod Nizozemaca, ali je nisu dobili

Podsjetimo, vojska Republike Srpske ušla je u Srebrenicu 11. srpnja 1995. godine, a građani su potom zatražili zaštitu u bazi nizozemskog bataljuna UN-a, s obzirom na to da je do tog dana Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija.

Zaštita nije pružena, djeca i žene su odvojeni od muškaraca nakon čega su poslani na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH. Muškarci su zadržani i uslijedila je masovna likvidacija zatečenih i onih koji su naknadno zarobljeni prilikom bježanja prema slobodnom teritoriju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara